12 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peste 2.000 de posturi vor fi deblocate din august în unităţile sanitare din toată ţara, a anunţat acum câteva zile Ministerul Sănătăţii. Galaţiul se numără şi el în topul judeţelor care au cea mai mare lipsă de cadre medicale din ţară. Nu se ştie în ce măsură noua deblocare de posturi va acoperi toate găurile din sistem, dar măcar va ameliora situaţia.
„Din păcate, judeţul Galaţi se află în primele 10 judeţe ale ţării care resimt cea mai mare lipsă de personal specializat. Noi trimitem periodic la Ministerul Sănătăţii situaţia cu posturile vacantate şi cu necesarul de cadre. Să vedem acum câte din posturile deblocate vor fi alocate Galaţiului”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi. În cea mai mare unitate medicală din judeţ, Spitalul Clinic de Urgenţă, ar fi nevoie de circa 1.000 de noi angajaţi. Este vorba aici atât de medici dar şi de asistente ori infirmiere şi îngrijitoare.
„Avem mare nevoie de medici specialişti dar nu numai de medici specialişti ci şi de alte categorii de personal, medical şi nemedical. Per ansamblu, acum, la Spitalul de Urgenţă avem nevoie de 1.026 de cadre medicale şi nemedicale. Avem nevoie de 75 de medici specialişti, de 206 asistente, 71 de infirmiere şi cel mai mare deficit este la îngrijtoare, unde avem nevoie de nu mai puţin de 608 persoane”, a precizat dr. Călina Lazarovici, directorul Spitalului de Urgenţă Galaţi.

Secţii sub limita de funcţionare, ca şi deficit de cadre

Asta ar fi una dintre cauzele faptului că mulţi pacienţi se plâng că stau şi aşteaptă cu orele până să ajungă în faţa unui medic.
„Să luăm, de exemplu, medicul de gardă, care răspunde şi de secţia unde este de gardă, trebuie să se deplaseze şi la Urgenţă şi poate să apară şi în secţia lui o urgenţă. Este foarte greu să îi împarţi. Şi, în afară de asta, în general medicii noştri sunt suprasolicitaţi. Avem secţii cu deficit extraordinar de mare, cum ar fi chirurgia buco-maxilo-facială, Neurochirurgia sau Neonatologia. Sunt secţii cu deficit major, aş zice că sunt sub limita de funcţionare”, a precizat directorul Spitalului de Urgenţă Galaţi.


Articole înrudite