22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tânără din Galaţi, însărcinată, la un pas de moarte de la paracetamol! Un transplant "fulger" a salvat-o
Tânără din Galaţi, însărcinată, la un pas de moarte de la paracetamol! Un transplant "fulger" a salvat-o

O tânără, în vârstă de 33 de ani, din județul Galaţi, confruntându-se cu o formă gravă de insuficienţă hepatică, cauzată de utilizarea excesivă a paracetamolului, a fost salvată printr-un transplant de ficat. Cu ochii plini de lacrimi şi cu încredere în divinitate, mama pacientei a povestit că starea fiicei sale se deteriorase rapid în ultimele zile, potrivit Antena 3 CNN. Femeia de 33 de ani are acasă 4 copii şi a primit o nouă şansă la viaţă. „În ultimă săptămână era din ce în ce rău. A început să se îngălbenească, stări de vomă, oboseală puternică. La Tecuci am fost şi ne-au trimis de urgenţă aici (n.r. - Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi), pentru că aici era singura variantă care să o poată ajuta cineva”, a dezvăluit Maricica Iancu, mama pacientei pentru sursa citată.

Femeia intrase în comă

Operaţia chirurgicală a fost efectuată de către echipa medicală de la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi, iar donatorul a fost o femeie, în vârstă de 56 de ani, aflată în stare de moarte cerebrală. Pacienta a fost transportată la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi cu insuficienţă hepatică, cauzată de o hepatită acută fulminantă. „Starea pacientei era una gravă, comă, şi a fost admisă din urgenţă în terapie intensivă. S-a declanşat mecanismul de alertă pe transplant la nivel naţional şi coordonatul de transplant de aici, din Spitalul «Sfântul Spiridon», a identificat posibilitatea recoltării unei organ de la o pacientă în moarte cerebrală, aflată la Spitalul Universitar Bucureşti”, a explicat Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU-SMURD Iaşi, potrivit Antena 3 CNN.

Un transplant în premieră

Acest transplant hepatic reprezintă al doilea efectuat la centrul regional de transplant din Iaşi, iar un organ compatibil a fost găsit într-un interval de doar 24 de ore, o premieră pentru această unitate. De asemenea, este şi primul transplant hepatic realizat în regiune într-un interval atât de scurt, a subliniat Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iaşi. Specialiştii medicali atrag atenţia asupra riscurilor asociate automedicaţiei, mai ales în cazul administrării excesive de paracetamol, care poate fi fatal pentru pacienţi. „Deci, aviz pacienţilor care îşi auto administrează paracetamol în doze foarte mari. Pacienta era şi însărcinată, fusese însărcinată, cu un avort declanşat. Posibil, şi acest cumul de medicamente să fi contribuit la insuficienţa hepatică”, a adăugat Raluca Neagu, potrivit Fanatik.


Articole înrudite