02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Transurb, obligată de Justiţie să plătească 25.000 de lei pe lună unei familii
Transurb, obligată de Justiţie să plătească 25.000 de lei pe lună unei familii

Societatea publică de transport local a fost obligată de Judecătoria Galaţi şi recent de către Tribunal la plata a zeci de mii de lei pe lună în favoarea unei familii de gălăţeni, care reclamă că nu pot folosi un teren de câteva mii de metri pătraţi din cauza unor construcţii ce ar aparţine SC Transurb. 

Totul a început în 2013, când Judecătoria Galaţi a decis să atribuie Mariei Jitaru, precum şi lui Mircea şi Nestor Jitaru, o suprafaţă de 8.829,43 de metri pătraţi, terenul fiind situat în municipiul Galaţi, pe strada Viilor, la numărul 15. Pe terenul restituit de instanţă se găsesc o serie de construcţii ce aparţin Transurb, pornind de la o hală de reparaţii autobuze, o magazie, un dispensar, o spălătorie, o cabină pentru poartă, un decantor şi până la ateliere, o staţie ITP, un laborator de verificare psihologică şi o staţie de carburanţi, motiv pentru care terenul nu a putut fi restituit în natură către persoanele amintite. Judecătoria Galaţi a stabilit astfel că societatea publică de transport local trebuie să plătească familiei Jitaru o sumă considerabilă pentru că aceştia nu îşi pot exercita dreptul de folosinţă pe acel teren. Magistraţii şi-au motivat decizia susţinând că „existenţa unor construcţii pe terenul aflat în proprietatea reclamanţilor reprezintă o încălcare a dreptului de proprietate, manifestată prin împiedicarea de a exercita atributele esenţiale ale acestui drept, precum posesia şi folosinţa, în virtutea cărora reclamanţii ar fi putut realiza venituri considerabile în ipoteza închirierii”.

 

Daune care te bagă în faliment

 

Instanţa a stabilit astfel ca Transurb să plătească 991 de lei pentru perioada iulie 2012-septembrie 2013, reprezentând contravaloarea servituţii de trecere, 76,23 de lei pe lună, începând cu octombrie 2013, pe toată durata existenţei servituţii de trecere, şi nu mai puţin de 1.322.830 de lei drept contravaloare a lipsei de folosinţă pentru o suprafaţă de 2.336 de metri pătraţi, ocupată de construcţiile societăţii de transport public local, aferentă perioadei 04.04.2009-04.09.2013. Picătura care a umplut paharul a fost însă obligarea Transurb la plata a 25.439 de lei pe lună către familia Jitaru, reprezentând contravaloarea lipsei de folosinţă pentru suprafaţa amintită anterior, de 2.336 de metri pătraţi, începând din octombrie 2013, pe toată durata existenţei construcţiilor. Suma reprezintă echivalentul salariilor lunare pentru câteva zeci de angajaţi ai societăţii publice de transport local şi se constituie de fapt ca o chirie, ce nu ar putea fi suportată de bugetul Transurb, în eventualitatea în care decizia judecătorilor ar rămâne în picioare în actuala variantă. Vestea proastă este că Tribunalul Galaţi a menţinut în iunie 2015 hotărârea instanţei inferioare, ceea ce înseamnă că Transurb îşi joacă ultima şansă la Curtea de Apel. 

„Am atacat cu recurs decizia şi am cerut modificarea sentinţei pronunţate de Judecătoria Galaţi, în sensul anulării prevederii ce ne obligă la plata sumei de 25.000 de lei pe lună”, ne-a declarat Genica Totolici, directorul general al Transurb. Justiţia a stabilit, cel puţin până acum, că singura soluţie pentru ca societatea publică de transport local să scape de plata chiriei de 25.000 de lei pe lună este demolarea construcţiilor, dar şi relocarea conductelor şi cablurilor electrice din subteran.


Articole înrudite