03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Viscolul, troienele şi toată urgia din aceste zile nu i-au convins pe USL-aşi să lase un respiro războiului pe care l-au declanşat la nivelul judeţului cu preşedintele CJ, prefectul, funcţionarii din CJ etc. Ieri dimineaţă termometrele indicau -14 grade Celsius şi mare parte dintre maşini rămăseseră închise, acoperite cu o glazură de gheaţă. O vreme perfectă de combătut politic! Dimineaţă, la sediul PSD din apropierea Prefecturii, Claudiu Brânzan, purtătorul de cuvânt al PSD, era flancat de vicepreşedinta CJ, liberala Tania Bogdan, şi un primar din judeţ. Veniseră în faţa camerelor de luat vederi să se plângă, să acuze, să ceară bani şi să ameninţe prefectul cu plângere penală. Liberala îi cere prefectului să valideze cât mai rapid bugetul; Claudiu Brânzan ameninţa că USL va depune plângere penală la DNA împotriva prefectului pentru cazul consilierului Teodorescu. Contactat telefonic pentru un punct de vedere, prefectul se afla pe teren, la cazul gravidei din judeţ ce urma să fie transportată la spital cu elicopterul…

Tania Bogdan pune blocarea drumurilor pe seama absenţei preşedintelui CJ 

Vicepreşedinta CJ acuză faptul că absenţa preşedintelui CJ din judeţ a generat blocarea drumurilor şi incapacitatea intervenţiei cu utilajele de deszăpezire de către “Drumuri şi poduri” ca urmare a neachitării de către CJ a 35% din valoarea facturii aferente lunii ianuarie. Mai mult, deşi ar absenta “de o săptămână”, preşedintele nu ar fi delegat din atribuţii vicepreşedinţilor, astfel încât aceştia să poată să mobilize aparatul CJ, iar ordinele să le fie respectate. Pe surse, am aflat că factura nu a fost achitată integral deoarece parte din aceasta ar fi inclus cheltuieli nejustificate. Daniel Mihalaşcu, purtătorul de cuvânt al CJ, ne-a oferit precizări: “Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, a plecat în cursul dimineţii zilei de luni, 6 februarie 2012, în delegaţie, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru a purta discuţii cu factori de decizie pe marginea unor proiecte aflate în derulare şi pentru o serie de aspecte referitoare la alte investiţii care vor avea loc în judeţul Galaţi, inclusiv detalii despre investiţia de la Centrul de Afaceri. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, preşedintele CJ Galaţi nu s-a mai putut întoarce în judeţ, toate arterele care fac legătura între Bucureşti şi Galaţi fiind blocate din cauza zăpezii. În tot acest timp preşedintele CJ a ţinut legătura telefonic şi prin e-mail cu aparatul de specialitate al consiliului, astfel încât activitatea normală a instituţiei nu a avut de suferit. Dovadă stă şi comunicarea realizată către mass-media luni, referitoare la activităţile de deszăpezire realizate în judeţul Galaţi şi intervenţia făcută pentru transportarea cazurilor medicale grave spre unităţile sanitare competente. Din dispoziţia preşedintelui CJ s-au alocat încă de vineri, 3 februarie, suma de 300 de milioane de lei pentru SC Drumuri şi Poduri pentru combustibilul necesar acţiunilor de deszăpezire din judeţ, banii fiind ridicaţi de către societate abia marţi, 7 februarie. Tot la intervenţia preşedintelui Eugen Chebac, un elicopter s-a deplasat în judeţul Galaţi pentru a-i prelua pe cei doi copii cu probleme medicale şi care nu puteau ajunge, din cauza zăpezii foarte mari, la cea mai apropiată unitate medicală pentru a primi asistenţă de sprecialitate”. 

Se cere imperios girul prefectului pentru bugetul judeţului

Tania Bogdan cere girul prefectului pentru bugetul judeţului, urgent, pentru că primarii din judeţ nu ar avea bani să implementeze proiectele pe Măsura 3.2.2: “La articolul 4 din buget, USL a depus un amendament care presupunea repartizarea sumei de 6.557 mii lei pentru drumuri comunale în acele comune care au asemenea drumuri, punct de vedere neîmpărtăşit de preşedintele CJ. Probabil că există o comunicare între preşedinteşe CJ  şi prefect, pentru că prefectul cere CJ-ului un punct de vedere referitor la acest articol. Am vorbit cu directorul de la departamentul administraţie financiară ce consecinţe ar fi asupra CJ dacă prefectul ar ataca în contencios această hotărâre referitoare la bugetul CJ. Vor fi grave consecinţe: vor fi afectaţi banii de salarii, pentru bunuri şi servicii, dar mai ales cei pentru investiţii, adică fără investiţiile la spitale: spitalul judeţean, pneumoftiziologic şi spitalul de boli infecţioase, care pentru noi sunt investiţii majore. Dacă hotărârea pentru buget nu ar fi validată, CJ ar trăi doar din venituri proprii, ceea ce înseamnă că, faţă de 40 de milioane de euro care se pierd dacă nu e validat bugetul, să trăim din 30 miliarde de lei vechi, din care s-ar putea acopri când şi când salariile. De obicei, răspunsul Prefecturii pe buget se consuma în trei zile de la vot. Deja au trecut 7 zile şi nu am primit răspuns, ba dimpotrivă, solicitări de puncte de vedere”.

Primarul de la Măstăcani vrea şi el bani. Acum!

În sprijinul afirmaţiilor vicepreşedintei Tania Bogdan a venit şi intervenţia unui primar din judeţ. Ilie Dănuţ, primarul din Măstăcani, vrea adoptarea bugetului, pentru că nu îşi poate demara proiectele pe care le are pe măsura 3.2.2 (asfaltarea unui drum de 9 kilometri şi reabilitarea unui târg, ce crede el că va deveni unul de referinţă în judeţ). Conservatorul este candidatul susţinut în comun de USL pentru încă un mandat. Ilie Dănuţ figura pe lista primarilor conservatori care ar fi trecut cu arme şi bagaje la UNPR, conform unui comunicat UNPR. Edilul a negat, dar a confirmat că ar fi primit promisiuni de la UNPR să fie ajutat. Nu s-a întâmplat acest lucru, dar a fost “ajutat de Dan Nica şi Saghian”, aşa că acum este candidatul USL. “Ajutorul” necesar primarului înseamnă circa 14-15 miliarde de lei, ce reprezintă “datoriile lăsate de Ivan” anteriorul primar, actualul achitând de vreo 3 ani în contul acestei datorii. Ilie Dănuţ nu ne-a spus de unde îi vor da Saghian şi Nica banii respectivi, căci prea mare trecere pe la guvern nu au acum. Conservatorul nu îşi aminteşte exact când ar fi discutat cu UNPR pentru acelaşi sprijin, pe care nu l-a primit. Iniţial a plasat termenul cu circa 2-3 luni înaintea Conferinţei Judeţene şi a celei regionale a UNPR, la care a participat preşedintele Gabriel Oprea. Chestionat în privinţa unei eventuale erori a estimării în timp, primarul a ales varianta “nu îmi mai amintesc”. Şi era firesc să nu îşi amintească, întrucât negocierile privind trădarea” conservatorilor şi mutarea cu arme şi bagaje la UNPR a fost negociată de Eugen Durbacă. Întrucât condiţiile acestuia nu au fost satisfăcute, şi primarii cu pricina au rămas tot conservatori, ca şi Eugen Durbacă.
Primarul Măstăcaniului motivează nevoia acelui ajutor ca obligaţie de stingere a datoriei, pentru a putea accesa proiectele pe măsura 3.2.2, la care a lucrat intens, dedicându-şi din timpul său. Apoi ne-a relatat că de prin 2008 a tot atras fonduri europene pe diferite proiecte: grădiniţe, cămin cultural etc., perioadă în care a primit sprijin “de la CJ”. Acum, însă, consideră că prin ajutorul dat de Dan Nica va primi şi sprijinul necesar de la consilierii judeţeni USL. Însă banii efectivi îi cere de pe la ministere, unde nu se află miniştri USL. Înţelegem, deci, că omul a venit pe post de muniţie în războiul declanţat de USL lui Chebac.

USL îl ameninţă pe prefect cu plângere la DNA

Conform declaraţiilor lui Claudiu Brânzan, PSD va depune plângere penală la DNA împotriva prefectului Paul Florea, pe care îl va acuza de abuz în serviciu şi alte capete de acuzare pe care le vor decide juriştii PSD care pregătesc plângerea. Social-democraţii acuză întârzierea acordului pentru hotârârea privind bugetul judeţului, amendamentul la care a apărut blocajul este cel privind sumele alocate pentru drumuri comuncale, impus de consilierii PSD. Se reclamă şi faptul că prefectul a atacat în contecios administrativ hotărârea de CJ prin care fostul lor coleg, Alexandru Teodorescu, nu ar mai fi trebuit să facă parte din forul legislativ judeţean. Social-democraţii văd drept un abuz revenirea acestuia în fotoliul de consilier judeţean, după ce la finele anului trecut fusese înlocuit, prin retragerea sprijinului partidului. Claudiu Brânzan, respinge toate argumentele Prefecturii pentru atacarea respectivei hotărâri în instanţă: „Avem în stadiu de finalizare o plângere, o vom înainta DNA, pentru abuz în serviciu. Este cea mai mică acuzaţie. Nu dă aviz de legalitate pentru hotărâri luate prin votul majorităţii consilierilor judeţeni care sunt acolo prin votul gălăţenilor, nu dă aviz de legalitate unor documente legale... Ce fel de prefect e acesta?!”.
Precizăm că prefectul a cerut conexarea celor două speţe: decizia consilierilor judeţeni de excludere a lui Teodorescu precum şi cea prin care Teodorescu cere instanţei să se pronunţe în situaţia lui. Termenul instanţei este 5 iunie, deci prefectul se va pronunţa după decizia instanţei. Până la acea dată expiră mandatele tuturor consilierilor judeţeni, urmând să se desfăşoare alegeri pentru mandatul următor. De asemenea, Tania Bogdan i-a cerut prefectului lămuriri privind repartizarea sumelor pentru drumurile comunale, întârzierea pe acest capitol putând genera nepunerea în aplicare a hotărârii pentru întregul buget al judeţului.

Prefectul ne-a răspuns de prin zăpezi

Contactat telefonic, prefectul Paul Florea ne-a răspuns în timp ce elicopterul chemat venea pentru a deplasa la spital o gravidă din judeţ: “E o prostie monumentală! Eu mi-am făcut treaba. Compartimentul juridic a decis că sunt ilegale hotărârile (în cazul Teodorescu - n.r.) Aştept hotărârea instanţei. Dacă ne facem plângeri penale, ne facem reciproc! E o prostie! Plângere penală, DNA... eu nu ştiu dacă oamenii ăştia sunt întregi la minte. Prefectul are dreptul să se pronunţe. Atunci ar trebui să îi băgăm pe toţi consilierii în puşcărie când greşesc! Dacă se va dovedi că nu am dreptate, asta este, instanţa se va pronunţa. E dreptul prefectului să atace în contencios o hotărâre. În ceea ce priveşte amendamentul legat de drumurile comunale, aparatul CJ a sesizat că nu e în regulă. Acum se desfăşoară procedura de verificare (la Prefectură - n.r.). Dacă totul e conform legii, nu pot să mă opun. Eu am datoria să veghez la respectarea legii. Imediat cum am toate datele, îmi dau acordul”.


Articole înrudite