17 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
iFixit: Samsung Galaxy Ring nu poate fi reparat şi contribuie la creşterea problemei globale a deşeurilor electronice
iFixit: Samsung Galaxy Ring nu poate fi reparat şi contribuie la creşterea problemei globale a deşeurilor electronice

Samsung a lansat în iulie, la Paris, Galaxy Ring, un inel inteligent care promite să aducă funcţionalităţi avansate de monitorizare a sănătăţii direct pe degetul utilizatorilor. Deşi conceptul poate părea revoluţionar, analiza detaliată a lui Shahram Mokhtari, Lead Teardown Technician la iFixit, arată că inelul nu poate fi reparat.
iFixit este o companie americană, fondată în 2003, cunoscută pentru oferirea de ghiduri de reparaţii pentru o gamă largă de dispozitive electronice, inclusiv smartphone-uri, laptopuri, tablete şi alte gadgeturi. De asemenea, iFixit vinde unelte şi truse de reparaţii şi este recunoscută pentru promovarea dreptului utilizatorilor de a-şi repara propriile dispozitive.
Un alt aspect important al iFixit este că publică analize detaliate şi teardowns (dezasamblări) ale noilor dispozitive lansate pe piaţă, evaluând cât de uşor sau greu sunt de reparat. Prin aceste dezasamblări, iFixit evidenţiază designul intern al dispozitivelor şi oferă un scor de reparabilitate, subliniind problemele legate de sustenabilitate şi impactul asupra mediului al dispozitivelor greu de reparat.
Samsung Galaxy Ring e un nou dispozitiv în „ecosistemul Samsung”, centrat pe comoditatea purtării, datele de sănătate şi fitness, similar cu alte dispozitive din această categorie, cum ar fi Oura Ring. Inelul foloseşte o combinaţie de senzori pentru a colecta date despre activitatea fizică, somn, ritmul cardiac şi nivelul de oxigen din sânge. Toate aceste informaţii sunt transmise către aplicaţia Samsung Health, unde Galaxy AI integrează datele pentru a oferi utilizatorilor asistenţă personalizată în timp real, fără a fi necesar un abonament.
iFixit spune că din cauza modului în care inelul este construit, bateria nu poate fi înlocuită fără a distruge complet dispozitivul. Acest aspect face ca Galaxy Ring să fie un produs de unică folosinţă, ceea ce contribuie la creşterea problemei globale a deşeurilor electronice. iFixit: „It’s impossible to fix a smart ring because once it dies, you can’t get to the battery without destroying the device in the process.”
iFixit mai spune că odată ce bateria se degradează (după aproximativ 400 de cicluri de încărcare), dispozitivul devine inutilizabil.
Pentru a explora structura internă a Galaxy Ring, echipa de la iFixit a colaborat cu inginerii de la Lumafield pentru a realiza o scanare CT (Computer Tomography) a dispozitivului. Scanarea a dezvăluit că inelul foloseşte o baterie litiu-polimer însoţită de o bobină inductivă pentru încărcare fără fir.
O baterie litiu-polimer (Li-Po) este proiectată să reziste, în general, între 300 şi 500 de cicluri complete de încărcare, după care capacitatea ei scade la 80%. Cu o autonomie a bateriei de 5 zile, 300 de cicluri de încărcare oferă o durată de viaţă de aproximativ 4,1 ani, iar 500 de cicluri de încărcare extind această durată la aproximativ 6,8 ani. Media ar fi peste 5 ani, ceea ce după mine e excelent.
La scanare, iFixit a identificat un conector de presare (press connector) care leagă bateria de placa de circuite. Acest conector este o surpriză, pentru că nu aduce niciun beneficiu utilizatorilor finali, deoarece oricum dispozitivul nu poate fi reparat. Conectorul este inutil din punct de vedere al utilizatorului, pentru că nu permite înlocuirea sau repararea bateriei, dar aduce un avantaj pentru Samsung, deoarece simplifică şi ieftineşte asamblarea dispozitivului. Acesta permite conectarea rapidă şi ieftină a componentelor fabricate în locaţii diferite, facilitând astfel procesul de producţie.
iFixit: „But this one is sealed into the device and serves no purpose in replacement or repair. Our best guess as to why it’s in the Galaxy Ring: The battery and wireless charging coil were made in one place, the circuit board somewhere else, and it all comes to a production line somewhere where the two need to be connected together quickly and cheaply. Hence the press connector. It’s not for your benefit, it’s for the manufacturers”.
iFixit a realizat, de asemenea, o demontare fizică a inelului, confirmând că toate componentele electronice sunt deja disponibile în alte dispozitive de pe piaţă şi că nu e nimic revoluţionar în Galaxy Ring.
iFixit încheie concluzionând că, deşi Galaxy Ring este un dispozitiv simplu, problema este că nu poate fi reparat, ceea ce îl face un accesoriu tehnologic de unică folosinţă, similar cu Galaxy Buds3. Acesta nu este proiectat să dureze mai mult de doi ani şi, deşi poate părea atractiv, contribuie inevitabil la creşterea problemei globale a deşeurilor electronice. Din acest motiv, iFixit nu recomandă achiziţionarea unor astfel de dispozitiVe de unică folosinţă.
iFixit: „Just like the Galaxy Buds3, the Galaxy Ring is a disposable tech accessory that isn’t designed to last more than two years… each one of these rings will end up being added to our ever growing e-waste problem… We can’t recommend buying disposable tech like this”.
Deşi iFixit subliniază că Galaxy Ring nu este proiectat să dureze mai mult de doi ani, durata de viaţă efectivă a dispozitivului depinde în mare măsură de frecvenţa încărcărilor. Rămâne de văzut cât de rezistent în timp e inelul şi ce faci dacă ţi se strică. Nu e grozav că nu poate fi reparat, dar la un dispozitiv de dimensiunile astea, nici nu e o surpriză. Nu e bine pentru mediu, dar nici nu va declanşa apocalipsa poluării. Să nu uităm că e doar prima iteraţie a acestui gen de produs şi că viitoarele versiuni ale Galaxy Ring ar putea oferi soluţii mai sustenabile, relatează Zona IT.


Articole înrudite