Cine vrea rufe mai curate şi în culori strălucitoare, ar trebui să aibă lângă punga sau cutia cu detergent şi râşniţa de piper. Piesele vestimentare închise la culoare îşi pierd strălucirea cu fiecare spălare, iar cele albe devin gălbui sau gri, iar dacă la spălare este adăugat piper de orice fel, acesta poate preveni decolorarea hainelor şi nu doar atât.
Adăugat în maşina de spălat, piperul acţionează ca un agent abraziv şi dizolvă resturile de săpun din fibrele lenjeriei. Dacă rămân particule de detergent pe lenjerie, atunci culorile se estompează, iar hainele se decolorează. Doar o linguriţă de piper, direct în tambur, redă strălucirea hainelor.
Atenţie: se spală cu boabe de piper doar la cea mai scăzută temperatură.
La fel de bun este piperul şi pentru rufe albe. Acestea nu se vor mai colora îngălbeni dacă adaugi în maşina de spălat o mână de piper boabe. Există încă un ajutor de nădejde în bucătărie, în afară de piper: sarea! Care ţine loc de balsam. Rufele tale vor fi minunat de moi cu o cană de sare adăugată direct în maşina de spălat. Alternativ, poţi folosi o ceaşcă de oţet alb sau zeamă de lămâie.
Atenţie: hainele tale nu vor mai mirosi a transpiraţie dacă foloseşti oţet în timpul spălării.
Piperul negru are puterea şi de a deduriza apa. Când speli cu apă dură, sărurile se depun pe cuva maşinii sau chiar pe rezistenţe, scurtându-i durata de funcţionare. Vrei să ştii cât de dură e apa pe care o foloseşti zilnic? Testul e simplu: spală un pahar cu apa de la robinet şi lasă-l să se usuce. Dacă rămân urme albe, acestea sunt semne ale sărurilor minerale, deci apa e dură. Poţi adăuga o lingură de boabe de piper în maşina de spălat pentru a deduriza apa, ne sfătuieşte revista-casasigradina.ro.
Atenţie: în timpul spălării, boabele de piper se macină, transformându-se într-o pudră. Nu trebuie să îndepărtezi această pudră, setând maşina pentru un nou ciclu de clătire. Piperul va fi evacuat la următoarea spălare.