02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
5 elevi de la CNAIC Galaţi s-au calificat la etapa naţională a concursului „Let’s talk about YOU(th)!” (FOTO)
5 elevi de la CNAIC Galaţi s-au calificat la etapa naţională a concursului „Let’s talk about YOU(th)!” (FOTO)

Elevii Colegiului Naţional „Al. I. Cuza” din Galaţi au participat vineri, 03 iunie 2022, la concursul de discursuri „Let’s talk about YOU(th)!”, organizat cu sprijinul EFOR, un think tank din Bucureşti, şi finanţat de Active Citizens Fund Romania.

La Galaţi, echipa participantă a avut ca profesori coordonatori pe Maria Isabela Miron şi Alina Vlad, care au îndrumat cei 30 de elevi participanţi să-şi poată exprima probleme, dar şi soluţiile pentru situaţiile pe care le întâmpină, în acelaţi timp asimilând abilităţi de public speaking şi de construire a unei argumentări logice pentru a-şi exprima opiniile.

Discursurile tinerilor au expus problemele de zi cu zi ale generaţiei lor precum tulburările de alimentaţie (anorexia), bullying-ul şi reforma programei şcolare, abuzul emoţional, analfabetismul funcţional, incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi etc.

Timp de aproape 3 luni, cei 30 de cuzişti au participat la ateliere şi sesiuni de pregătiri în care au fost sprijiniţi să aibă curajul să identifice şi să expună exeprienţele şi problemele lor, dar mai ales de a găsi soluţii, iar totul să fie cumulat într-un discurs public de 3 minute.

De fapt, concursul de public speaking este finalul atelierelor organizate de profesorii coordonatori în care tinerii află cum funcţionează societatea noastră, instituţiile locale, centrale şi care este rolul unui cetăţean şi instrumentele de care dispune.

Discursurile au fost evaluate după baremul programului de un juriu extern, iar cele mai bune discursuri au fost premiate şi distribuite pe canalele de social media ale programului.

Juriul a fost format din Georgiana Mihailovici de la Fundaţia Comunitară Galaţi, Irina Neagu - Asociaţia de Educaţie Socială - Ploieşti şi Robert Ciugolia, fost coordonator al programelor de dezbateri pentru elevi din Asociaţia Agora - Transilvania.

„Practic, etapa finală regională este competiţia de la Galaţi. Proiectul actual este un vis devenit realitate pentru noi şi profesorii din comunitatea noastră. Am creat o metodologie pe baza programului pe care EFOR îl implementa în licee în mediul online şi l-am predat către 6 profesori din 6 licee din România. Aceştia au avut parte de ateliere dedicate pentru a înţelege scopul şi exerciţiile, antrenamentele, practic etapele proiectului”, ne-au spus organizatorii.

Elevii câştigători la nivel local vor participa la o tabăra de vară unde se va organiza etapa naţională. Scopul etapei naţionale este ca elevii să lucreze împreună, alături de specialişti în problemele identificate de ei, pentru a întelege în profunzime problemele identificate şi vor face o propunere de proiect pentru a rezolva problema în comunitate, iar cu sprijinul EFOR şi al profesorilor, elevii vor implementa proiectele în comunităţile lor.

Cuziştii care s-au calificat pentru tabăra naţionala sunt Cristiana Gălăţeanu, Bianca Mihai, Alberto-Robert Călin, Adelina Savinuţă şi Iustina Vătafu.

Proiectul este implementat în 6 licee din Mizil, Găeşti, Hârşova, Buzău, Constanţa şi Galaţi, unde s-a lucrat cu 12 profesori coordonatori pregătiţi de EFOR să implementeze câte o competiţie de discursuri pe baza metodologiei comune. VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos! ↓


Articole înrudite