27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Doliu în Facultatea de Inginerie Galaţi: A încetat din viaţă Prof. univ. dr. ing. Dănuţ MIHĂILESCU
Doliu în Facultatea de Inginerie Galaţi: A încetat din viaţă Prof. univ. dr. ing. Dănuţ MIHĂILESCU

Departamentul Ingineria Fabricaţiei, Facultatea de Inginerie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi anunţă cu profund regret că în ziua de 31 mai 2022, a încetat din viaţă distinsul Prof. univ. dr. ing. Dănuţ MIHĂILESCU, directorul Centrului de Cercetări Avansate în Domeniul Sudării (SUDAV), din cadrul Departamentului Ingineria Fabricaţiei, Facultatea de Inginerie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.
”Domnul Profesor s-a născut în Galaţi, în data de 03 decembrie 1956, unde a şi urmat  studiile  gimnaziale  şi  liceale,  absolvind,  în  anul  1975,  Liceul  „Vasile Alecsandri”. În perioada 1976 – 1981, a urmat cursurile Facultăţii de Mecanică, Universitatea din Galaţi, specializarea Utilajul şi Tehnologia Sudării, finalizând studiile ca şef de promoţie. A debutat, ca tânăr inginer stagiar, la Întreprinderea de Utilaj Tehnologic Buzău (1981-1984), iar din 1984 până în 1987 şi-a continuat parcursul profesional la Şantierul Naval Galaţi, secţia Proiectare Tehnologie, Laboratorul de Sudură. În anul 1987, finalizează studiile programului post-universitar Tehnologii Moderne de Sudare şi, în acelaşi an, ocupă, prin concurs, funcţia de asistent universitar.

În anul 1992, este admis la programul de studii universitare de doctorat şi, sub îndrumarea excepţională a mentorului, Prof. univ. dr. ing. DHC Emil Constantin, obţine, în anul 1996, titlul ştiinţific de doctor, în domeniul Ştiinţe Inginereşti, Inginerie Industrială, cu teza de doctorat intitulată „Contribuţii la sudarea subacvatică a oţelului naval”. Având o permanentă dorinţă de cunoaştere şi perfecţionare, îşi consolidează expertiza în domeniul sudării şi asigurării calităţii, prin stagii europene de cercetare şi formare (Tehnologii Subacvatice şi Managementul Calităţii Totale, Instituto Tecnico Superior Lisboa – ITS, Portugalia, 2000).

Parcurge toate etapele carierei universitare şi, începând cu anul universitar 2001 – 2002, ocupă postul de profesor universitar. De-a lungul unei cariere de succes, a publicat peste 165 de articole în reviste de specialitate de mare impact în lumea ştiinţifică, 9 cărţi şi monografii în edituri prestigioase şi este autor a 12 studii ştiinţifice, realizate în cadrul celor 28 de proiecte naţionale şi internaţionale, câştigate prin competiţii sau derulate cu mediul socio-economic, în calitate de director/responsabil sau membru în echipele de cercetare.

Cercetător riguros şi  excelent cunoscător  al tainelor domeniului complex  al Ingineriei Sudării, profesor  de excepţie, care a construit o punte solidă între mediul universitar şi mediul socio-economic, dl. Prof. univ. dr. ing. Dănuţ MIHĂILESCU a contribuit la diversificarea ofertei educaţionale a Facultăţii de Mecanică/Inginerie, prin coordonarea, în calitate de director de program, a programelor de studii de licenţă „Utilajul şi Tehnologia Sudării” (2001 – 2006) şi Ingineria Sudării (2007 – 2013). În calitate de conducător de doctorat în domeniul Inginerie Industrială, a coordonat cinci doctoranzi care au obţinut titlul de doctor pentru tematicile de mare actualitate, cu impact şi aplicabilitate în industria navală, industria fabricării şi recondiţionării conductelor magistrale.

Din anul 1993, a devenit membru marcant în cadrul Asociaţiei de Sudură din România (ASR). Datorită profesionalismului, obiectivităţii şi implicării active, a fost ales secretar ASR - Filiala Galaţi (1997-2000), preşedinte al ASR - Filiala Galaţi (2000-2018) şi membru în Consiliul Director al ASR (2010-2018). Recunoaşterea meritelor profesionale este dovedită prin conferirea, în aprilie 2022, a Medaliei „Academician Corneliu Mikloşi”, cea mai înaltă distincţie ASR, acordată pentru dezvoltarea sudării şi promovarea rolului ASR.

Pentru cei care l-am cunoscut, domnul Prof. univ. dr. ing. Dănuţ MIHĂILESCU va rămâne în memoria noastră un coleg de o modestie rar întâlnită, cu iniţiativă, obiectiv şi neobosit în demersul didactic, un cercetător fin, o fire veselă şi jovială, căruia îi vom păstra vie memoria în gândurile şi inimile noastre.

Dumnezeu să vă aibă în pază, DOMNULE PROFESOR!”


Articole înrudite