05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A crescut numărul copilelor care nasc
A crescut numărul copilelor care nasc
Prea multe tinere care nu au împlinit 18 ani, multe abia având 13-14 ani, aduc pe lume copii. În majoritatea cazurilor tinerele mame nu sunt pregătite ele însele să se descurce în viaţă iar apariţia unui copil complică şi mai mult lucrurile. Direcţia de Sănătate Publică a făcut o analiză a acestor cazuri.
„O situaţie cu care ne confruntăm la nivelul judeţului Galaţi şi care devine din ce în ce mai îngrijorătoare este cea a mamelor minore. Până la urmă discutăm despre copii care aduc pe lume copii. Făcând o analiză a fenomenului, pe 8 luni ale anului 2011 comparativ cu primele 8 luni ale anului 2012, a reieşit o creştere alarmantă a numărului mamelor minore. Dacă în 2011 vorbeam de 170 de mame care au născut înainte de a împlini 18 ani, cea mai mică mamă fiind în vârstă de 13 ani, în 2012 vorbim de 183 de mame minore. Din acestea, nouă au devenit mame la 14 ani sau cu puţin timp înainte de a împlini această vârstă”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
Majoritatea acestor copii care aduc pe lume copii sunt din mediul rural. În 2011 aveam 48 de mame minore în urban şi 122 în rural, în timp ce în 2012 avem tot 48 de mame minore în urban, dar 135 în rural.
Risc pentru nou-născuţii mamelor minore
Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a realizat această analiză pentru a se cunoaşte situaţia din judeţ deoarece naşterea la o vârstă fragedă poate cauza probleme legate de sănătatea nou-născuţilor.
„Am solicitat această situaţie deoarece aceste mame, mult prea tinere, nu sunt încă dezvoltate şi maturizate, astfel încât să aducă pe lume copii perfect sănătoşi. Pot să spun că ne confruntăm cu o situaţie alarmantă în care de multe ori nou-născuţii acestor mame se nasc cu malformaţii, unele destul de grave, chiar incompatibile cu viaţa”, a precizat dr. Valentin Boldea.
Prioritatea asistenţilor sociali - integrarea tinerei mame şi a pruncului în familie
Toate aceste cazuri de fetiţe devenite mame mult prea devreme intră imediat în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi. Din acel moment prioritatea asistenţilor sociali este ca tânăra mamă şi copilul nou-născut să fie acceptaţi şi susţinuţi de familie.
„Se monitorizează şi se consiliează familia extinsă astfel încât aceasta să accepte şi să susţină mama şi copilul. În paralel tânăra mamă este sprijinită şi sfătuită să îşi păstreze copilul şi cu ajutor din familie să îşi  continue şi studiile. Cel puţin anul trecut am reuşit să integrăm toate mamele minore şi copiii lor în familii, pe majoritatea din start, pe altele după ce au avut o perioadă de rezidenţă în centrele noastre”, a precizat Tania Calcan, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi.


Articole înrudite