17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primarul Galaţiului, liberalul Marius Stan, şi reprezentanţii firmei desemnate pentru a efectua un audit complex în ceea ce priveşte activitatea Primăriei au prezentat în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în comun rezultatele sumare ale controlului. Auditul a costat Primăria 150.000 de euro, în schimb primarul a afirmat că suma plătită prestigioasei firme de audit va fi recuperată în urma aplicării măsurilor recomandate de specialiştii care au realizat studiul, indicând ca sursă măsurile care vor fi luate pentru creşterea gradului de colectare la bugetul local a taxelor şi impozitelor locale.
Deşi cei mai mulţi reprezentanţi ai mass media au cerut ca rezultatele acestui studiu complex - care nu a fost prezentat detaliat, ţinând cont de complexitatea sa - să fie făcute publice, ţinând cont că au fost cheltuiţi bani publici iar gălăţenii trebuie să afle ceea ce s-a constatat cu ocazia acestei analize la Primăria Galaţi şi la societăţile aflate în subordine, răspunsul primit a fost unul evaziv. Reprezentanţii firmei de specialitate au spus că auditul este dreptul de proprietate intelectuală al firmei iar beneficiarul este Primăria Galaţi, care ar putea decide dacă şi ce date ar trebui făcute publice. Marius Stan a promis că va analiza solicitarea venită din partea celor care au cerut să ştie mai multe date concrete legate de deficienţele constatate în urma auditului precum şi măsurile care se impun şi ce persoane se fac responsabile pentru neregulile care au fost constatate.

Una dintre componente a fost cea juridică

Analiza realizată de PwC România a vizat anumite componente, şi anume cea organizaţională, cea contractuală, partea economică şi partea procesuală. Primarul Marius Stan a ţinut să sublinieze, la fel ca şi reprezentanţii firmei, importanţa acestui audit, care are rol de prevenţie şi care va stabili măsurile care trebuie luate pentru a nu mai apărea anumite deficienţe, ca până acum, aşa cum au fost neregulile în ceea ce priveşte domeniul juridic. Primarul a afirmat că în ultimiii ani au fost cazuri în care interesele Primăriei nu au fost apărate în instanţă deloc de către jurişti sau au fost cazuri în care, chiar dacă unii dintre ei s-au prezentat, nu au luptat aşa cum trebuie pentru interesele Primăriei.
„Vreau să vă spun că am angajat două case de avocaţi şi deja rezultatele se văd. Cred că vă amintiţi celebrul proces intentat Primăriei de către celebrii Sima şi Tudosie, care cereau despăgubiri de 4,2 milioane de euro pentru faptul că nu li s-a retrocedat un teren de 1,5 hectare undeva printr-o anumită zonă a oraşului. Am spus clar că nu semnez decizia prin care aceştia să fie despăgubiţi şi se pare că am făcut bine, deoarece casa de avocaţi angajată a câştigat azi la Bucureşti procesul pe care aceştia l-au intentat Primăriei şi prin care cereau 10 milioane de euro pentru că nu le-au fost plătite cele 4,2 milioane de euro. Vreau să vă spun că am anunţat şi Oficiul de Spălare a Banilor şi am cerut să se vadă de unde au avut cei doi bani, şi anume 29 de miliarde de lei vechi, pentru a plăti onorariul avocatului care i-a reprezentat în proces şi dacă acel avocat a plătit impozit pentru onorariul primit. Este timpul să priceapă totuşi că Primăria a început să se şi apere în procese”, a declarat Marius Stan.

Articole înrudite