15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Avalanşă de solicitări de recunoaştere sindicală
Avalanşă de solicitări de recunoaştere sindicală
De la intrarea în vigoare a Legii Dialogului Social, care reglementează condiţiile în care organizaţiile sindicale pot obţine reprezentativitate pentru a participa la negocierea contractelor colective de muncă la nivel de unitate, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi au fost depuse 160 de dovezi pentru un număr de 160 de unităţi din partea organizaţiilor sindicale care doresc să obţină reprezentativitate conform noii legi. Potrivit declaraţiei inspectorului şef al ITM Galaţi, Ionel Petrea, sindicatele care depun la sediul instituţiei o serie de documente prevăzute de noua lege primesc o dovadă pe care o prezintă în instanţă pentru obţinerea reprezentativităţii. Conform noii legi a Dialogului Social, un sindicat este reprezentativ la nivel de unitate dacă are ca membri cel puţin jumătate plus unu din numărul de angajaţi, lucru care trebuie consfinţit de instanţă printr -o sentinţă definitivă şi irevocabilă.

Sindicatul de la ICMRS, primul cu „reprezentativitate nouă”

Potrivit informaţiilor furnizate de şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea, printre sindicatele care au depus documentaţii pentru eliberarea unei dovezi s-au aflat cele de la ICMRS, Atlas, Şantierul Naval Damen, Sindicatul Siderurgistul din Combinat, Sindicatul Învăţământului Preuniversitar, care ulterior s-au adresat instanţei pentru a obţine reprezentativitate potrivit noii legi. Primul sindicat care a obţinut reprezentativitate potrivit noii legi, în instanţă, a fost sindicatul de la ICMRS, care a şi finalizat negocierea Contractului Colectiv de Muncă pe anul 2012.
Directorul ITM Galaţi ne-a declarat că în cazul în care la nivel de unitate nu există un sindicat reprezentativ conform noii legi, la negociere pot participa reprezentaţii federaţiilor reprezentative desemnaţi de sindicatele de la nivel de unitate, la care se adaugă şi reprezentanţi ai salariaţilor. Directorul ITM Galaţi a precizat că la ora actuală nu au fost elaborate normele de aplicare care să stabilească sectoarele de activitate care vor lua locul ramurilor, ceea ce înseamnă că federaţiile sindicale nu pot fi considerate că au reprezentativitate, potrivit noii legi. În condiţiile în care nu există la nivelul unei unităţi un sindicat reprezentativ iar prin intermediul federaţiilor sindicatele nu pot încă negocia, singura posibilitate ar fi negocierea CCM-ului  prin reprezentanţii salariaţilor, a precizat Ionel Petrea. „Potrivit legii, conducerea unei unităţi trebuie să îi notifice pe salariaţi că trebuie să îşi desemneze un anumit număr de reprezentanţi care să negocieze pentru ei Contractul Colectiv de Muncă. După ce s-a făcut această notificare, reprezentanţii salariaţilor trebuie aleşi  prin vot, în cadrul unei adunări generale, de cel puţin jumătate plus unu din salariaţii unităţii”, ne-a explicat Ionel Petrea.


Articole înrudite