16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Puteţi stropi grădina cu apă uzată în baza unui act adiţional la contractul cu Apă Canal!
Puteţi stropi grădina cu apă uzată în baza unui act adiţional la contractul cu Apă Canal!
Consiliul Consultativ de Protecţie a Consumatorului, reunit ieri la Prefectură, a decis ca Apă Canal să adauge contracte adiţionale pentru clienţii săi. Astfel, pe viitor, cei care îşi udă grădina cu apă uzată vor putea avea un branşament diferenţiat de cel conectat la reţeaua de consum casnic, al apei potabile. Până în prezent doar cei care solicitau racordarea diferenţiată pentru stropirea grădinilor beneficiau excepţional de acest drept, întrucât îl cereau, însă nimeni nu îi consilia pe consumatori pentru a şti că au această alternativă. Subreprefectul Daniel Tudorache a supus la vot propunerea, adoptată cu o singură abţinere.
Iniţial reprezentantul Apă Canal, Niţă Podaru, aflat la şedinţă, a obiectat, spunând că Apă Canal nu aduce apă de la 70 de kilometri pentru irigaţii. Acesta a insistat să interogheze auditoriul dacă în cadrul şedinţei la care participa poate primi doar recomandări şi nu solicitări. Probabil reprezentantul Apă Canal se aştepta ca vizita sa la Prefectură să însemne doar citirea unui raport şi nimic mai mult.
Subprefectul Tudorache a făcut referire la prevederile legale care dau dreptul consumatorului de a se branşa separat pentru utilizarea apei uzate pentru stropirea grădinilor, cât şi dreptul Consiliului Consultativ de Protecţie a Consumatorului de a adopta prin vot propuneri care îi privesc pe cetăţeni (HG 251 din 27 mai 1994, Art. 10 şi Art. 4 lit.d). Standardul român 1846 -1/2006 punctul 4.2 alin.2, care stă la baza contractului cadru, prevede în calculul debitelor posibilitatea scăderii din consumul de apă de canalizare a cantităţilor utilizate la stropirea grădinilor, contorizată separat.
Ar mai exista un impediment în utilizarea apei uzate la stropirea grădinilor. Podaru l-a amintit în treacăt, după şedinţă: apa uzată este furnizată la temperaturi sub 20° C, care ar putea afecta plantele din grădini stropite în perioade călduroase, iar beneficiarii ar putea renunţa astfel benevol la stropirea grădinilor cu apa uzată.
Pentru a nu se complica, unii dintre gălăţenii din judeţ consideră că este suficient să folosească apa din puţurile aflate în propriile curţi, pentru consumul intern. Foarte puţini ştiu însă că pentru utilizarea apei de adâncime ar trebui să încheie contracte cu Apele Române, pentru a se afla în legalitate. Deşi trece prin subsolul din propria ogradă, cursul respectiv de apă de adâncime nu este proprietatea lor.


Articole înrudite