30 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În mod cert, bradul este unul dintre cele mai importante simboluri ale Craciuniului, poate chiar cel mai important. Astfel, bradul devine în aceste zile unul dintre cele mai căutate lucruri de pe piaţă. Din acest motiv, este bine să ştim cu cât se comercializează brazii în punctele de vânzare. Econtext a anlizat cât costă bradul de Crăciun în fiecare judeţ din România.
În mare parte, preţurile provin din oraşele reşedinţa de judeţ şi s-au exclus, pe cât posibil, variantele neobişnuite (cum ar fi brăduţii Bonsai). S-au luat în calcul, preponderent, preţuirle la brazii româneşti, dar şi la molizi sau chiar la brazii argintii, aceştia fiind destul de bine vânduţi în anumite regiuni din ţară. De asemenea, nu s-au inclus nici preţurile crenguţelor de brad. Au fost lăsaţi la o parte şi brazii înalţi de şase sau opt metri, orientându-ne către brazii care se cumpără în mod regulat. În general, brazii din pieţe sunt autohtoni, iar cei comercializaţi în marile lanţuri de magazine provin din import, din ţări precum Danemarca, Suedia, Norvegia sau Ucraina.
La nivelul întregii ţării, cel mai ieftin brad costă 10 lei şi se găseşte în Braşov şi Cluj. Aceste judeţe sunt ambele pe primul loc în acest top. Următoarele judeţe cu brazi ieftini sunt Sălaj, Bihor, Botoşani, Suceava (cel mai ieftin brad având un preţ de 20 de lei în toate aceste patru judeţele). Aceste judeţe ocupa locurile 3 – 6. De altfel, ordinea judeţelor în top a fost realizată în funcţie de cele mai mici preţuri, deoarece acestea sunt accesibile pentru cea mai mare parte a populaţiei.
La polul opus, cel mai scump brad poate fi achiziţionat cu 500 de lei, iar el este pus la vânzare în Bucureşti şi Iaşi. Judeţul Timiş vine puternic din urmă, cu un preţ maxim de 400 de lei pe brad, în timp ce în Dolj, Mehedinţi şi Braşov, cel mai scump brad ajunge şi până la 350 de lei. Bineînţeles, acestea sunt preţuri orientative, ele putând varia în funcţie de puterea de negociere a fiecăruia, de aspectul bradului sau de momentul cumpărării (de exemplu, seara preţurile tind să scadă).


Articole înrudite