29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Incendiu de proporţii în apropierea oraşului, lângă Gara Larga şi o staţiune de cercetări piscicole. Cinci hectare de stufăriş au ars, flăcările şi fumul fiind vizibile de la kilometri distanţă. Unii şoferi au întors maşinile din drum, speriaţi de fumul gros, şi voiau să sune la pompieri. Flăcările au înconjurat şi o ţeavă de gaze, existând la un moment dat pericol de explozie, dar din fericire focul a fost stins în timp util. Cinci maşini de pompieri s-au luptat cu focul care a fost pus în cinci locuri deodată; de aceea pompierii cred că la mijloc e o mână criminală. „Se acţionează pentru limitarea şi stingerea incendiului cu cinci autospeciale de pompieri. Sunt afectate patru-cinci hectare. Din primele informaţii, focul a pornit din cinci focare diferite deodată”, a precizat cpt. Eugen Chiriţă, de la ISU Galaţi.
Incendierea ilegală a miriştilor arde rău buzunarele
Incendiile la mirişti au început să devină din ce în ce mai frecvente, odată cu venirea primăverii. „În general, primăvara au loc acţiuni de curăţare a grădinilor şi curţilor de resturile vegetale uscate, iar gospodarii se grăbesc să-şi igienizeze curţile dând foc acestor resturi, fără a respecta distanţele minime de siguranţă faţă de construcţiile existente. Astfel se pot crea condiţiile favorabile dezvoltării incendiilor. În dezvoltarea acestora în aer liber, factorul esenţial îl constituie vântul, prin direcţia şi viteza sa. Dacă viteza vântului este mare, dezvoltarea incendiului este rapidă şi posibilitatea propagării focului la alte materiale combustibile este ridicată. Lăsând focul deschis nesupravegheat, în acest caz, se pot întâmpla mari necazuri atât în propria locuinţă, cât şi în locuinţele învecinate. Pentru a evita acest lucru, Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, atenţionează gălăţenii că nerespectarea măsurilor de prevenire privind focul deschis folosit la igienizarea gospodăriilor şi a păşunilor poate duce la izbucnirea unor incendii ce se pot solda cu pagube materiale importante şi chiar cu pierderi de vieţi omeneşti”, a precizat cpt. Eugen Chiriţă.
Împotriva celor vinovaţi se vor lua următoarele măsuri: amendă de până la 2.500 lei pentru nerespectarea normelor în domeniul apărării împotriva incendiilor, sancţionarea până la suspendarea subvenţiilor acordate de APIA şi amenzi aplicate de Garda de Mediu, în valoare de 3.000-6.000 lei persoanelor fizice şi 25.000-50.000 lei persoanelor juridice.


Articole înrudite