18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum a ajuns Damen să negocieze construcţia a patru corvete pentru armată
Cum a ajuns Damen să negocieze construcţia a patru corvete pentru armată

Anul acesta, pe 8 noiembrie, Departamentul pentru Armamente (DpA) a sărbătorit, odată cu Ziua Înzestrării Armatei, 99 de ani de la înfiinţare. 2016 este unul din cei mai prolifici ani pentru DpA. Începerea livrării avioanelor F-16 Fighting Falcon MLU, în varianta de modernizare M5.2R, şi posibila semnare a contractului de achiziţie a patru corvete multirol fiind cele mai mari programe de înzestrare de după 1990.
Anul acesta, specialiştii din DpA au înaintat spre aprobare un proiect de Hotărâre de Guvern pentru achiziţionarea prin atribuire directă a patru corvete multifuncţionale. Proiectul a fost avizat de Ministerul Industriei, de Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice şi a plecat spre avizare la Ministerul Finanţelor Publice, la Ministerul Justiţiei şi la prim-ministrul României.
Cea mai mare problemă în achiziţia de echipamente militare este reprezentată, în primul rând, de mentenanţa. Cum reuşeşti să asiguri securitatea mentenanţei şi operării produselor. În al doilea rând, experienţa navelor Mistral (n.b. Franţa nu a mai livrat Rusiei două nave de luptă Mistral după invadarea Crimeei) a demonstrat că atunci când mediul de securitate îşi schimbă forma poţi fi foarte afectat. Aceste două aspecte sunt reglementate la nivelul UE, care recunoaşte că normele în achiziţiile publice pot să nu fie respectate atunci când un stat membru identifică un Interes Esenţial de Securitate (IES) care poate să producă efecte în acest sens. Am ajuns la concluzia că dacă România va realiza navele în altă parte decât aici, IES poate fi afectat. Şi în al treilea rând, este vorba de implicarea industriei naţionale de apărare, explică locţiitorul şefului Direcţiei programe tehnice şi înzestrare din DpA, colonelul ing. Ilie Tiţa.

Damen Galaţi, singura opţiune a MApN

Alegerea Şantierului Naval Damen Galaţi S.A. a fost singura opţiune pe care MApN o are la dispoziţie pentru producerea în România a corvetelor multifuncţionale. Şantierul de la Galaţi este singurul care a produs nave de luptă în ultimii 20 de ani şi are deja, parţial, echipamentele necesare construirii corvetelor. Au fost trimise serii întregi de cereri de informaţii mai multor firme şi toate au spus: prima navă o facem la noi, iar începând cu a doua o asamblăm în România, dar niciuna din firme n-a spus că va face de la prima navă producţia în România şi că va face acest lucru în doi ani şi jumătate. Damen este singura firmă care a spus că face navele în România în acest interval de timp. Dacă ne uităm la cum arată mediul de securitate, nu cred că ne permitem o perioadă prea mare de timp, spune colonelul Tiţa. Conform calculelor făcute de DpA, dotarea unui şantier cu tehnică şi specialişti care să producă corvete nu s-ar putea face în mai puţin de trei ani, la care s-ar adăuga alţii pentru construirea navelor. Proiectul, dacă va fi aprobat, se va desfăşura pe perioada a şapte ani, prima corvetă urmând a fi livrată în doi ani şi jumătate de la semnarea contractului. Finanţarea se face în limita bugetului estimat a se acorda MApN în perioada 2016-2022.
Valoarea estimată a programului, nu a contractului, este de circa 1,6 miliarde de euro, cu tot cu TVA. El conţine atât contractul specific achiziţiei de la Damen a celor patru corvete, cât şi a suportului logistic, a muniţiilor aferente şi aşa mai departe. Contractul cuprinde în pachetul de acţiuni compensatorii şi implicare industrială, offset, producerea navelor în România, posibilitatea modernizării fregatelor T-22, posibilitatea dezvoltării unui centru naţional de mentenanţă pentru ciclul de viaţă al corvetelor, un centru de instruire locală a personalului şi posibilitate de a realiza facilităţi de depozitare a muniţiei. Damen, spune colonelul Tiţa, şi-a arătat deschiderea pentru toate domeniile, singurul aspect asupra căruia ar  avea reţineri este construirea facilităţilor de depozitare a muniţiei, pentru că nu vinde muniţii şi nu are competenţă în acest sens.
„Maximizarea implicării industriei naţionale de armament şi securitatea achiziţiei şi a mentenanţei sunt elementele de bază ale viitoarei posibile tranzacţii. Noi suntem în discuţii exploratorii cu firma Damen, necesare fundamentării Hotărârii de Guvern, fără a iniţia procedura de atribuire. Aşteptăm aprobarea Parlamentului, prin comisiile de apărare din cele două camere. Avem discuţii neangajante, cu potenţialul producător, cu agenţia de offset. Încercăm să convenim cât mai mult din tot ce ar trebui să se întâmple, mai puţin preţul şi condiţiile de livrare, pentru că dacă vorbim de preţ înseamnă negociere şi, implicit, procedură. Cifra alocată pentru contractul cu Damen nu este stabilită. Dacă se promulgă Hotărârea de Guvern, a doua zi putem să începem negocierea. Avem o corespondenţă cu Damen şi ei ne-au spus că sunt în măsură ca până la sfârşitul acestui an să semneze contractul. Din momentul intrării în vigoare a contractului, în doi ani şi jumătate ar trebui livrată prima corvetă”, spune colonelul Tiţa. Sursa: presamil.ro


Articole înrudite