07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum recent s-a marcat Ziua internaţională a apei, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a realizat o analiză a calităţii apei potabile şi de îmbăiere la nivelul judeţului Galaţi. Analiza se bazează pe toate datele colectate din judeţ de-a lungul unui an întreg, anul 2012. După cum se arată în raportul DSP Galaţi, anul trecut au fost prelevate 5.153 probe de apă de la staţiile de apă şi consumatori, unităţi de industrie alimentară, fântâni şi puţuri forate. Din probele recoltate de la staţiile de apă şi consumatorii din mediul urban, 57 de probe au fost necorespunzătoare chimic, prin depăşiri ale clorului rezidual liber, şi 141 probe au fost necorespunzătoare bacteriologic. La consumatorii unde au fost înregistrate depăşiri ale nivelurilor de bacterii s-a dispus spălarea reţelei verificarea reţelelor interioare şi recoltarea de probe de apă de control.
„Faţă de anii anteriori, putem spune că, doar cu mici excepţii, problemele legate de calitatea apei sunt mai puţine decât în anii anteriori. Situaţia se monitorizează continuu, dar trebuie luat în calcul şi faptul că anumite probleme cu apa au fost cauzate şi de faptul că anul trecut a fost unul secetos, asta influenţînd şi calitatea apei”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
De la şapte cazuri de intoxicare cu nitriţi la doar patru
Analiza DSP Galaţi arată şi că, din probele recoltate din mediul rural, 298 au fost necorespunzătoare chimic şi 47 au fost necorespunzătoare bacteriologic. Probele necorespunzătoare chimic s-au înregistrat la 19 staţii de apă care prezintă depăşiri la fier, turbiditate, amoniac. Aceste staţii de apă sunt însă cu program de conformare până în 2015 privind calitatea apei destinate consumului uman.
Au fost prelevate şi analizate 163 de  probe de apă din fântâni şi izvoare. Din aceste probe, 86 au fost necorespunzătoare chimic, prin depăşiri ale indicatorilor nitriţi, nitraţi şi 145 necorespunzătoare bacteriologic.
„În aceste situaţii, pentru  fântânile cu depăşiri la nitriţi şi nitraţi, situaţia se monitorizează continuu prin intermediul primăriilor, dar mai ales al cabinetelor medicale individuale. Populaţia este informată privind riscul asupra stării de sănătate. În plus, fântânile sunt inscripţionate cu litera N cu vopsea neagră. Medicicii de la cabinetele din acele localităţi întocmesc procese verbale cu gravidele şi familiile ce au copii de 0-1 an prin care li se indică o sursă de apă potabilă alternativă. Pentru fântânile necorespunzătoare bacteriologic s-a  dispus primăriilor dezinfecţia. Monitorizarea cazurilor de methemoglobinemie acută infantilă, cauzată de apa de fântână, arată că în anul 2012  s-au inregistrat 4 cazuri de methemoglobinemie acută infantilă în comunele Nicoreşti, Griviţa, Ghidigeni şi  Măstăcani. Este o reducere, de vreme ce în 2011 aveam 7 astfel de cazuri. Din fericire, nu s-au înregistrat decese. În scurt timp vor dispărea cu totul aceste fântâni contaminate cu nitriţi, deoarece se extind reţelele de alimentare centralizată şi la ţară”, a declarat dr. Valentin Boldea.


Articole înrudite