27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Locuitorii satului Călmăţui din comuna Griviţa s-au răsculat împotriva primarului Niţă Chebac. Sătenii îl acuză pe edilul-şef că îi condamnă la sărăcie, după ce conducerea Primăriei a dispus, fără a se consulta cu cetăţenii, golirea unui iaz de care oamenii se foloseau pentru a-şi iriga recolta de legume din apropierea apei. Sătenii susţin că măsura abuzivă a Primăriei din comuna Griviţa nu le mai dă posibilitatea să-şi întreţină familiile întrucât veniturile acestora depindeau exclusiv de producţia de legume.
„Începând cu luna noiembrie a anului 2012, domnul primar Niţă Chebac a dispus golirea totală a iazului din satul Călmăţui, fără a ne da nouă, locuitorilor acestui sat, vreo explicaţie. Faptul că iazul acesta nu mai există a făcut ca întreaga comunitate să fie într-un impas agricol. Terenurile de lângă acest iaz erau cultivate de către noi cu legume, în special varză, în vederea întreţinerii copiilor la şcoală şi pentru a plăti taxele la Primărie. Neavând posibilitatea de a lucra în alt domeniu, foloseam apa din iaz cu scopul irigării pământului cultivat. Tradiţia legumiculturii la Călmăţui are o vechime de peste 100 de ani, când, după înfiinţarea satului, boierul Tache Anastasiu a oferit sătenilor seminţe şi răsaduri pentru cultivarea legumelor. Pe lângă acest deserviciu adus locuitorilor din Călmăţui, de a nu ne mai putea întreţine familiile, întreaga floră şi faună a iazului, dar şi ecosistemul au fost distruse. Peştii din iaz au murit, iar malurile s-au uscat”, se arată într-o sesizare transmisă redacţiei cotidianului Monitorul de Galaţi, semnată de nu mai puţin de 136 de săteni revoltaţi. Oamenii spun că veniturile mici din agricultură nu le-au permis forarea unor puţuri de mare adâncime, iar golirea iazului „va aduce întreaga comunitate în pragul unei sărăcii crunte”. „Menţionăm că ne-am adresat Primăriei din Griviţa, iar răspunsul domnului primar a fost că iazul trebuie să rămână aşa până când va reuşi, printr-un proiect (care în momentul de faţă nu există) să îl reamenajeze. Până atunci, locuitorii satului Călmăţui sunt condamnaţi să îşi ducă zilele fără a putea munci şi a-şi întreţine familiile. Totodată, am menţionat în discuţia cu domnul primar că noi, cei care avem grădini şi terenuri lângă iaz, ne-am plătit taxele şi impozitele la Primărie şi că suntem dispuşi în a contribui la menţinerea iazului”, au precizat locuitorii satului Călmăţui.
„Am golit iazul pentru decolmatare şi autorizare”
Niţă Chebac, primarul comunei Griviţa, ne-a declarat că iazul a fost golit pentru a fi decolmatat şi, ulterior, autorizat de către Apele Române, întrucât Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi a solicitat, în repetate rânduri, conducerii Primăriei să facă demersuri pentru a obţine autorizaţie. „Este adevărat că s-a golit iazul, însă acesta este proprietatea Consiliului Local. Ştiu că oamenii au nişte suprafeţe de teren în apropiere şi mai irigau cu motopompa, dar am luat această decizie pentru ca iazul să fie decolmatat, în vara acestui an, deoarece nu s-a mai făcut acest lucru de 40 de ani. Trebuie să obţinem şi autorizare din partea Sistemului de Gospodărire a Apelor, suntem obligaţi. Vom prinde în buget aceste investiţii. Trebuie să intrăm în legalitate”, a afirmat primarul comunei Griviţa.
Edilul-şef a precizat că iazul din satul Călmăţui va avea o capacitate mai mare după decolmatare şi va fi destinat, în viitor, şi pescuitului, dar şi recreerii.
„Iazul este pentru toată comunitatea. Vrem să-i mărim capacitatea şi să stabilim nişte reguli clare. Va fi folosit şi pentru irigaţii, dar şi pentru pescuit şi recreere. Eu am avut mai multe discuţii cu oamenii, numai că ei trebuie să înţeleagă acest lucru. Din toamnă tot discut cu ei”, a spus Niţă Chebac.


Articole înrudite