03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Despre tradiţii şi diversitate, la Muzeul de Ştiinţele Naturii
Despre tradiţii şi diversitate, la Muzeul de Ştiinţele Naturii

La Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" din Galaţi, a avut loc, cu ocazia echinocţiului de primăvară, manifestarea cultural-educativă “Ritmuri Astrale - Echinocţiul de primăvară şi reprezentarea acestuia în cultura diferitelor popoare“. Acţiune a fost organizată în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Dezvoltare, Educaţie şi Cultură Turcă „Dunărea de Jos” şi comunităţile etnice din zona judeţului Galaţi.
„Mă bucur că cei care s-au ocupat de organizare au ales ca loc de desfăşurare Complexul Muzeal şi cred că nu au făcut asta fără să aibă un motiv, vă spun că motivul principal este faptul că la Complexul Muzeal există unul dintre cele mai mari şi cel mai activ observator astronomic din România", a spus Mădălin Şerban, directorului muzeului.
Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului astronomic din Galaţi, a prezentat audienţei, prin intermediul unor aplicaţii virtuale, procesul de producere a echinocţiului de primăvară, iar Laura Panaitescu de la Centrul Cultural "Dunărea de Jos" a prezentat datini şi semnificaţii româneşti din luna martie. Organizatoarea şi moderatoarea evenimentului, Gulden Abdula Nazare, preşedinta filialei gălăţene a Uniunii Democrate Turce, a invitat membrii unor diverse comunităţi din Galaţi, precum comunitatea italiană, comunitatea ruşilor lipoveni, comunitatea elenă, comunitatea turcă şi comunitatea rromă să îşi prezinte tradiţiile din această perioadă a anului strâns legate de echinocţiul de primăvară cât şi de sărbătoarea de Paşti.
Au fost prezentate tradiţii şi din diverse părţi ale lumii, precum, China, Italia, Japonia, Pakistan, India şi Anglia dar şi obiceiuri din Roma antică şi datini ale sumerienilor.
Comunitatea turcă a fost reprezentată de un jurnalist de origine turcă care a prezentat sărbătoarea de Nevruz, puternic asemănătoare sărbătorii noastre creştine, Paştele, prin obiceiuri şi simboluri precum vopsitul ouălelor sau curăţirea trupului şi a casei. Sărbătoarea de Nevruz are loc pe 21 martie, atunci când ziua este egală cu noaptea. Sărbătoarea este de origine persană iar termenul de "nevruz" înseamnă „lumină nouă”. Nevruzul datează de aproximativ 2000 de ani şi se sărbătoreşte în toate ţările din Asia Centrală. Se spune că pe atunci oamenii trăiau înconjuraţi de munţi de fier care s-au topit ulterior şi au fost capabili să iasă în lume fiind conduşi de un lup cenuşiu. Din anul 1995, Nevruzul este o sărbătoare naţională, care în zilele noastre se sărbătoreşte alături de familie şi apropiaţi în aer liber, consumând mâncăruri gustoase.
Gulden Abdula Nazare a încheiat acţiunea privind echinocţiul de primăvară şi datinile ce caracterizează această perioadă prin a ura publicului "un post uşor şi sărbători frumoase".


Articole înrudite