De la 2 cazuri de rubeolă în prima parte a anului trecut s-a ajuns la 569 de cazuri din ianurie şi până acum, în 2012. Explozia de cazuri de rubeolă este un efect al renunţării la vaccinarea copiilor de clasa a VIII-a dar şi al refuzului de imunizare cu vaccin antirubeolic în clasa I. Este o problemă pe care trebuie să o rezolve şi autorităţile sanitare gălăţene, mai ales că acum ne aflăm în Săptămâna Europeană a Vaccinării. De fapt autorităţile sanitare trebuie să se confrunte atât cu refuzul la vaccinare în anumite comunităţi cât şi cu faptul că scoaterea din grila de imunizare a unor vaccinuri lasă deja urme. Este vorba mai ales de refuzul la administrarea vaccinului priorix, cel care este împotriva rubeolei, a rujeolei şi a oreonului.
„Ne confruntăm cu foarte multe refuzuri la imunizarea de acest tip. Este vorba de vaccinul făcut la clasa întâi. Pe de altă parte, tot la imunizarea legată de rubeolă, e o altă problemă. De trei ani de zile s-a renunţat la imunizarea antirubeolică pentru clasa a opta. Şi asta se poate vedea în numărul de cazuri. De exemplu, dacă în 2011, în primele trei luni ale anului, aveam 2 cazuri de rubeolă, acum, în aceeaşi perioadă de timp, avem 569 de cazuri. Iar cele mai multe cazuri, adică 500, le avem la categoria de vârstă 15-19 ani, cea mai expusă riscului. Este foarte important să reamintim că imunizarea antirubeolică este de dorit să se facă, deoarece, deşi rubeola nu este neapărat o boală foarte gravă, dacă ea apare peste sarcină, atunci poate da fătului malformaţii grave, ceea ce în general determină necesitatea întreruperii terapeutice a sarcinii”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Autorităţile sanitare speră ca Ministerul Sănătăţii să revină asupra imunizării antirubeolice a adolescentelor de clasa a opta şi să determine restul populaţiei să accepte imunizarea şi pentru copiii de clasa a opta.