07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dintre şomerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă, cele mai multe sunt femei, acestea încadrându-se în categoria celor fără profesie sau ca muncitori necalificaţi, conform rezultatelor studiului „O analiză regională a pieţii muncii. Studiu de caz: persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi cele inactive din judeţele Galaţi şi Brăila”, realizat în perioada noiembrie 2010 – iunie 2012 de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea” cu ajutorul a 691 de şomeri respondenţi.

Puţini şomeri apelează la AJOFM-uri

Respondenţii preferă să îşi caute singuri un loc de muncă, se arată în comunicatul emis de Centrul „Solidaritatea”, procentul acestora fiind de 46 la sută şi doar 7 la sută ar apela la instituţiile de plasare a forţei de muncă.
Cele mai multe dificultăţi în găsirea unui loc de muncă îl întâmpină persoanele casnice care fie nu au lucrat niciodată (calificările profesionale fiind inexistente), fie au ieşit, cu mult timp înainte, din categoria persoanelor active iar în aceste condiţii, ele au o motivaţie scăzută pentru căutarea şi menţinerea unui loc de muncă. De asemenea, au fost întâlniţi în timpul cercetărilor şi şomeri cu lipsă de interes - un sfert dintre participanţii la studiu nu au depus niciun efort în găsirea unui loc de muncă, decizia fiind mai des întâlnită la femei. În privinţa speranţei de a-şi găsi o slujbă, părerile sunt împărţite în funcţie de mai multe aspecte: vârsta, mediul rural sau urban, persoane de sex feminin sau masculin. Majoritatea repondenţilor consideră că au puţine şanse de a se angaja în viitorul apropiat, cei mai sceptici au fost tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, femeile şi persoanele din mediul rural. Cu toate acestea, participanţii la studiu vor să facă ceva în acest sens, dorind să urmeze cursuri de formare profesională, aici reticenţa fiind întâlnită în rândul persoanelor casnice.

În educaţie, administraţie şi sănătate, oferte sărace

Rezultatele studiului mai arată că meseriile din domeniile IT, asigurări şi vânzări intră în topul celor mai căutate, în prezent, pe piaţa muncii precum şi cele din domeniul serviciilor pentru populaţie. Oferta reală a locurilor de muncă cuprinde meserii precum vânzător, sudor, barman sau ospătar, care cer un anumit nivel de pregătire, aspect pe care absolvenţii de studii superioare nu îl îndeplinesc. Meseriile precum croitor, stenodactilograf, maşinist sau fochist sunt cele mai nesigure de pe piaţa forţei de muncă. Cele mai sărace oferte sunt cele din sistemul educaţional, sănătate şi administraţie.

Calificarea e cea mai importantă

De asemenea, au fost chestionate şi 296 de firme. Din cauza crizei economice actuale, angajatorii nu îşi permit recrutarea de oameni noi, ei aplicând strategia de a-şi păstra personalul calificat. În următoarea perioadă este programat un val de angajări în domeniile asigurări, construcţii sau amenajări interioare. Firmele care estimează că îşi vor mări echipa susţin că se vor limita la una sau două angajări existând, bineînţeles, o legătură între dimensiunea companiei şi numărul de oameni de care are nevoie. Un criteriu important în luarea deciziei este competenţa profesională a şomerului, şansele acestuia de angajare fiind de 67 la sută. De asemenea, reprezentanţii companiilor mai ţin cont şi de alte criterii: experienţa profesională, abilităţile, vechimea în muncă, mediul de rezidenţă, vârsta.
În încheiere, studiul propune câteva recomandări, pentru un echilibru în relaţia cerere şi ofertă de locuri de muncă din oraşele Galaţi şi Brăila, precum: adaptarea şi diversificarea ofertei de cursuri de formare profesională, îmbunătăţirea comunicării cu AJOFM sau implicarea şomerilor în activităţi de consiliere şi orientare profesională.

Articole înrudite