07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Un album al scenei gălăţene din ultimii ani, omagiu cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului (27 martie 2023)
FOTO: Un album al scenei gălăţene din ultimii ani, omagiu cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului (27 martie 2023)

În fiecare an sunt organizate diferite evenimente pentru a marca Ziua Mondială a Teatrului. O trăsătură proeminentă a acestor evenimente anuale este Mesajul internaţional de Ziua Mondială a Teatrului, prezentat de o figură faimoasă a artei, care reflectă asupra istoriei teatrului şi a culturii în lumea de astăzi. Primul mesaj internaţional al Zilei Mondiale a Teatrului a fost scris de poetul şi dramaturgul francez Jean Cocteau în 1962. În 2021, Mesajul Zilei Mondiale a Teatrului a fost scris de Helen Mirren, o actriţă britanică multi-premiată, reputată pentru câştigarea Premiului Academiei în 2007 pentru interpretarea din „The Queen”.

Mesajul pentru anul 2023, sub egida Institutului Internaţional de Teatru, este transmis în 50 de limbi de actriţa egipteană Samiha Ayoub, care scrie: „Teatrul în esenţa sa este un act bazat pe adevărata umanitate, care este viaţa. Marele Konstantin Stanislavsky ne spunea să nu intrăm niciodată în teatru cu noroi pe picioare: «Lăsaţi praful şi murdăria afară! Verifică-ţi micile griji, certuri, dificultăţi afară - toate lucrurile care îţi strică viaţa şi atrag atenţia de la arta ta - la uşă!». Când urcăm pe scenă, suntem cu o singură viaţă în noi, ca de la o singură fiinţă umană, dar această viaţă are o mare capacitate de a se diviza şi a se reproduce pentru a se transforma în multe vieţi pe care le transmitem în această lume, astfel încât să prindă viaţă. Nu exagerez când spun că ceea ce facem pe scenă este actul vieţii în sine, generând-o din neant, ca un jar aprins care scânteie în întuneric, luminând întunericul nopţii şi încălzindu-i răceala. Noi suntem cei care dăm vieţii splendoarea ei. Noi sunt cei care o întruchipează”.

Scena gălăţeană, prin eforturile sale, prin cantitatea şi calitatea ei, se alătură şi onorează instituţia teatrală veche de mii de ani. Actorii, regizorii, scenariştii, scenografii, tehnicienii, toţi, luptă pentru bucuria şi emoţia spectatorilor. Nu numai că distrează şi educă, dar teatrul combină diverse forme de artă pentru a oferi publicului său o experienţă scenica reală, pe care nu o pot găsi nicăieri altundeva. Împărţind efortul cu navele amiral al scenei gălăţene, Teatrul dramatic, cel muzical, Teatrul de copii şi tineret Gulliver, trebuie să recunoaştem meritele multor trupe de profesionişti sau amatori, cum ar fi Teatrul din Buzunar, Trupa din joben, Papillon, Pandemic act, Social act, De ce ficatul?, Teatrul muzical Şapte. Felicitări, inspiraţie şi viată lungă!

Galerie de imagini disponibilă mai jos!


Articole înrudite