02 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Un memorial al durerii, pomenirea Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti 2024
FOTO: Un memorial al durerii, pomenirea Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti 2024

Luna martie are parte şi de o zi a tristeţii, o zi în care umbrele celor care au suferit pe nedrept în închisorile şi lagărele dictaturii comuniste. Este un moment când amintirile noastre îi fac pe acei oameni nevinovaţi din nou vii şi afirmă celebrul dicton a lui Nicolae Iorga, "Un popor care nu-şi cunoaşte trecutul e condamnat să-l repete".
O lege din 2011 menţionează că "Se declară ziua de 9 martie Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989, aceeaşi zi care în calendarul creştin-ortodox este Ziua Pomenirii Sfinţilor Mucenici". În această zi, în toate eparhiile româneşti sunt oficiate slujbe de pomenire pentru cei care au suferit în timpul regimului comunist pentru apărarea credinţei şi a demnităţii poporului român.
Între cei pomeniţi se numără ierarhi, profesori, studenţi, monahi, oameni de cultură şi peste 1.800 de preoţi ortodocşi, care au fost umiliţi, aruncaţi în închisori, condamnaţi sau deportaţi.
La Galaţi această comemorare a avut loc la biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfinţii 40 de Mucenici, unde gazda, preotul Costel Dumbravă s-a întâlnit cu numeroase persoane, credincioşi şi rude sau urmaşi ale deţinuţilor politici.
Biserica este o ctitorie a membrilor Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Galaţi, edificiul bisericesc fiind construit în stil maramureşean între anii 2008-2011, în cartierul Siderurgiştilor Vest. AFDPR Filiala Galaţi s-a înfiinţat în 1990 şi preşedinte este Cercel Cristea.
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit slujba Vecerniei şi a pomenit şi cinstit pe toţi cei care au suferit în istoria recentă şi au luptat, cei mai mulţi până la moarte, împotriva instaurării în România a unui regim politic totalitar. Cei prezenţi au primit din partea ierarhului litie şi "mucenici". *fotografii: Romeo Andrei


Articole înrudite