28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lansare de carte: "Misterele Galaţiului - Povestiri aproape adevărate”
Lansare de carte: "Misterele Galaţiului - Povestiri aproape adevărate”

În acorduri de tango şi frumoase Zaraze, aşa i-a întâmpinat, vineri, Centrul Cultural Dunărea de Jos din Galaţi pe îndrăgostiţii de istoria propriului oraş, la lansarea uneia din cele mai ciudate cărţi de… semi-ficţiune, “Misterele Galaţiului”.
Aşa cum spune şi partea a doua a titlului – “Povestiri aproape adevărate” -, cartea conţine povestiri inspirate din evenimentele reale ale Galaţiului anilor ‘30, întâmplări pe care autoarea, Violeta Ionescu, le-a documentat cu asiduitatea specifică jurnalistului de carieră. Lansarea volumului s-a încadrat perfect în tematica dictată de titlul acestuia – evenimentul a avut loc, într-o frumoasă coincidenţă, exact pe 3 martie, de Ziua Mondială a Scriitorilor, iar în timpul în care prietenii Violetei Ionescu îi prezentau cartea, unei doamene din public i s-a făcut rău. Un moment tulburător, plin de emoţii pentru toţi cei prezenţi, dar care, până la urmă, s-a terminat cu bine, echipa SMURD venind în timp util pentru suferindă. Dincolo de acest episod tulburător şi neaşteptat, lansarea cărţii a fost una emoţionantă şi datorită numărului mare de prieteni şi admiratori ai Violetei Ionescu, oameni dragi autoarei, care au venit să fie alături de ea la fericitul moment al lansării.
“Misterele Galaţilor seamănă puţin, la titlu, cu Misterele Parisului, pentru că fiecare oraş are misterele lui, aşa cum fiecare om are taina lui. Am ales anii ’30 pentru că sunt mai aproape de noi, sunt marcaţi de criza din ‘29 care apoi s-a extins în ’30, după care a urmat prosperitatea Galaţiului, cu din anii buni ‘35-‘36 după care a început din nou altă criză în aşteptarea anilor de război. Sunt povestiri aproape adevărate pentru că se spune că nu trebuie să laşi adevărul să strice o poveste frumoasă. Este ca atunci când se descoperă o frescă veche din care lipsesc anumite porţiuni, iar restauratorul le lasă descoperite… Ei bine, eu nu am vrut să le las descoperite, am vrut să le umplu cu fantezia mea”, a spus Violeta Ionescu.
Violeta Ionescu este autoarea a multor cărţi, de poezie şi proză, printre care: “Legendele nu se scufundă”, “Vulnerabila uitare”, “Du-mă cu tine la capătul lumii. Jurnal de bord cu Ana Maria Zaharescu şi Mihai Cosmin Popescu”, “Biserica Vovidenia Galaţi”(co-autor), “Diocleţian, Fiul lui Jupiter”, “Un pilot subtil – pictorul Ion Ţarălungă, in memoriam” etc.
Scriitura ei aparte şi-a adjudecat premii literare, pentru poezie şi pentru proză, la Târgu Jiu, Galaţi, Piteşti, Curtea de Argeş, iar în Bucureşti Violeta Ionescu a fost răsplătită pentru activitatea sa publicistică de către Uniunea Ziariştilor, cu brevetul Ordinul Ziariştilor, clasa a III-a.
Cartea "Misterele Galaţilor – Povestiri aproape adevărate” poate fi găsită de cei interesaţi la Centrul Cultural Dunărea de Jos din Galaţi, instituţie care a editat volumul şi care este finanţată de CJ Galaţi.


Articole înrudite