20 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lecţie suedeză de ardere a deşeurilor
Lecţie suedeză de ardere a deşeurilor
Obţinerea căldurii şi a apei calde în urma arderii deşeurilor menajere reprezintă bazele unui parteneriat încheiat ieri între primarul Dumitru Nicolae şi primarul oraşului suedez Linköping, Ann-Cathrine Hjerdt, scrisoarea de intenţie fiind parafată cu ocazia vizitei făcute de o delegaţie suedeză condusă de excelenţa sa Anders Bengtcén, ambasadorul Suediei în România. Reamintim că proiectul legat de obţinerea căldurii şi a apei calde folosind ca sursă deşeurile menajere a fost încă de acum câteva luni în atenţia primarului Dumitru Nicolae, care a făcut o vizită în oraşul Linköping pentru a vedea cum funcţionează o astfel de centrală. Nicolae a încercat să pună pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local un proiect care prevedea intenţia unui parteneriat între cele două părţi, lucru care nu a avut prima dată sorţi de izbândă dar care a primit votul aleşilor locali în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local. La scurt timp după adoptarea proiectului de hotărâre, la Galaţi a ajuns miercuri după amiază o delegaţie condusă de ambsadorul Suediei, delegaţie din care fac parte Ann-Cathrine Hjerdt, primarul oraşului Linköping, şi patru reprezentanţi ai staff-ului firmei suedeze care a pus în practică acest proiect, şi anume Mattias Philipsson, CEO Usitall AB, Gustaf Hallgren, COO Usitall AB, Tony Moberg, director Dezvoltare-Afaceri Usitall AB, Constantin Damov, reprezentant Usitall AB în România. În cadrul conferinţei de presă susţinute ieri, primarul Dumitru Nicolae a explicat că Usitall AB este o companie suedeză deţinută în prezent de către municipalitatea din oraşul cu experienţă şi cunoştinţe în dezvoltarea şi operarea uzinelor de căldură şi electricitate de ultimă generaţie bazate pe surse de energie regenerabilă. „Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Galaţi şi compania Usitall AB doresc să colaboreze pentru realizarea unei uzine de căldură şi electricitate în Galaţi, care va opera pe bază de combustibili regenerabili. În acest sens, părţile au convenit să evalueze posibilităţile ca Usitall AB să dezvolte investiţia în Galaţi, aceasta incluzând: examinarea şi investigarea condiţiilor locale, a cererii de căldură şi de energie; localizarea corectă a centralei de cogenerare de căldură şi electricitate, a infrastructurii; analiza conformităţii cu planul de energie locală şi strategie pentru Galaţi. Prin urmare, s-a decis semnarea unei scrisori de intenţie pentru a investiga în continuare posibilităţile de cooperare. Mai mult, Usitall are o lungă şi strânsă colaborare cu Universitatea din Linköping, având posibilitatea de a oferi programe de schimb de experienţă, vizite şi alte forme de cooperare cu Universitatea «Dunărea de Jos» din Galaţi, în domeniul mediului înconjurător şi energiei”, a declarat Nicolae.
La rândul său, ambasadorul Suediei în România a menţionat că există un memorandum din 2008, semnat de România şi Suedia, care are ca temă colaborarea în domeniul mediului şi energiei, iar doamna primar a oraşului suedez a spus că semnarea scrisorii de intenţie reprezintă un prim pas în care sunt stabilite câteva puncte legate de colaborarea în domeniul energiei. Mattias Philipsson, CEO Usitall AB, a precizat că în Suedia există o adevărată tradiţie legată de regenerarea energiei termice din biomasă şi deşeuri.

Centrala, gata în 2 ani

Construcţia centralei este estimată la durata de doi ani de zile, iar locaţia poate fi oricare, chiar în centrul oraşului, au explicat reprezentanţii suedezi, dând ca exemplu faptul că asemenea centrale sunt amplasate în centrul unor oraşe cum ar fi Viena sau Londra. Specialiştii suedezi au apreciat că după punerea în practică a acestui propiect costurile energiei termice vor fi mai scăzute. Cât despre ameninţarea pe care ar putea-o constitui noua centrală pentru Electrocentrale, primarul Nicolae a susţinut că nu există niciun pericol.


Articole înrudite