20 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Excesul alimentar, păcatul frecvent comis de cam toată lumea la mesele îmbelşugate, iar masa de Paşte nu face excepţie, le aduc medicilor, de obicei, un plus de pacienţi pe secţiile de diabet şi nutriţie şi în secţiile medicale ale Spitalului de Urgenţă Galaţi. Un specialist în nutriţie explică de ce apar aceste probleme digestive acum.
„În perioada Sfintelor Paşti suntem obişnuiţi cu pacienţii care ajung în spital din pricina unui exces alimentar. Acest exces alimentar este acum mai periculos, deoarece, în multe cazuri, vine după o perioadă de post prelungit. Excesul alimentar apare acum din pricina unei suprasolicitări a organismului şi a tubului digestiv, care trebuie să prelucreze deodată o cantitate foarte mare de alimente. Ceea ce face şi mai dificilă munca organismului, este şi faptul că aceste alimente conţin, în marea lor majoritate, grăsimi. Şi astfel apare o necesitate de a suprasolicita vezicula biliară, stomacul, pentru a creşte foarte mult secreţiile digestive. Şi de aici apar tulburările de digestie numite de noi dispepsii”, a precizat dr. Magdalena Moroşanu, şef Secţie Diabet şi Boli Nutriţionale, Spitalul de Urgenţă Galaţi.

Nu excesul de sarmale, ci acela de alcool şi dulciuri ne bagă în spital

Pentru a evita o spitalizare după masa de Paşte, medicii ne spun să consumăm ponderat din toate alimentele şi să evităm în special excesul de dulciuri şi alcool, dar şi grăsimile în exces.
„Se poate trece fără probleme peste o astfel de perioadă. Trebuie doar să mâncăm ponderat din toate preparatele care sunt tradiţionale. Dar mâncat câte puţin din toate! Trebuie să evităm mai ales excesul de alcool şi dulciuri deoarece acestea creează iniţial cele mai mari probleme de sănătate. Atenţi trebuie să fim şi la grăsimi, la fripturile prea grase sau carnea grasă consumată în exces”, a mai spus dr. Magdalena Moroşanu, şef Secţie Diabet şi Boli Nutriţionale, Spitalul de Urgenţă Galaţi.

Diabeticii au voie ou roşu dar le sunt interzise cozonacul şi pasca

Galaţiul se numără printre judeţele în care numărul persoanelor ce au diabet trece de 15.000. Acestor persoane medicii le dau sfaturi suplimentare.
„Pentru diabetici, în plus faţă de celelalte persoane, adăugăm că de Paşte nu trebuie să cadă pradă tentaţiei de a consuma dulciuri de orice fel deoarece imediat le va creşte glicemia. În schimb, au voie să ciocnească un ou roşu şi să mănânce moderat din alte preparate, dar fără a ieşi din schema de alimentaţie care le-a fost prescrisă de medici”, a mai spus dr. Moroşanu.


Articole înrudite