19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Municipiul Galaţi a devenit centru de referinţă al reţelei geostrategice a ţărilor riverane Mării Negre
Municipiul Galaţi a devenit centru de referinţă al reţelei geostrategice a ţărilor riverane Mării Negre

Cea de a XXV - a Adunare Generală a Clubului Internaţional al Mării Negre (IBSC), găzduită anul acesta de Galaţi, l-a ales preşedinte, pentru un mandat de trei ani, pe Marius Stan, primarul gălăţean. Acesta a preluat ştafeta la conducere de la fostul preşedinte IBSC, Sergey Bezdolnyy (primarul oraşului Azov din Rusia). 

Fondată în 1992, în oraşul Odesa, Ucraina, din reprezentanţii ţărilor riverane a trei mări de importanţă europeană, organizaţia reuneşte 29 de oraşe din zonele maritime ale Mării Negre, Marea Azov şi Marea Egee. Clubul Internaţional al Mării Negre (IBSC) este, de fapt, o organizaţie neguvernamentală în care membrii activează în sistem de voluntariat, cu statut de observator la Organizaţia europeană "Cooperarea Economică la Marea Neagră" (OCEMN) şi statut consultativ special la Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite (ECOSOC). IBSC este inclusă în Anuarul organizaţiilor internaţionale, de la Bruxelles. Scopul principal al adunărilor periodice ale membrilor IBSC este consolidarea cooperării de afaceri şi de dezvoltare între oraşe-porturi din ţările aflate la Marea Neagră, la care a aderat şi Grecia. Potrivit istoricului organizaţiei, prin intermediul relaţiilor de înfrăţire cu oraşul Pireu, din Grecia, în 1994 s-au pus bazele adertării oraşului Galaţi la Clubul Internaţional al Mării Negre. 

Noul preşedinte vine în funcţie cu speranţa valorificării poziţiei geografice a municipiului Galaţi dar şi a creşterii valorii economice ca port maritim şi fluvial, ce leagă zona Mării Negre de unul dintre cele mai importante coridoare de transport pe apă ale Europei, care este Dunărea. În acest context, oraşul-port Galaţi, pe lângă centru de referinţă în cadrul organizaţiei, devine şi un important centru de transport multimodal pe harta regională. 

Reuniunea de la Galaţi s-a desfăşurat, de altfel, pe trei paliere de lucru: importanţa consulatelor din regiunea Mării Negre în sprijinirea şi dezvoltare parteneriatelor de afaceri (Consulatul General al României de la Odesa căpătând un rol definitoriu în etapa următoare), partea de administraţie a IBSC (care s-a ocupat de activitatea "tehnică" a întâlnirii, alegerea noii structuri de conducere a organizaţiei şi aprobarea participării reprezentanţilor IBSC la evenimente internaţionale de referinţă) şi reunirea comitetului de afaceri a IBSC, privind dezvoltarea economică viitoare a parteneriatelor de afaceri în zona Mării Negre (prin implicarea susţinută a reprezentanţilor Camerelor de Comerţ din oraşele membre ale Clubului Internaţional al Mării Negre).

 

Nou preşedinte IBSC, de la Galaţi, primele proiecte

 

Pe ansamblu, se poate spune că reuniunea a fost extrem de fructuoasă, cel puţin pentru Galaţi. După alegerea noilor reprezentanţi ai structurilor de conducere a IBSC, în urma căreia primarul gălăţean a devenit preşedinte, participarea la lucrări a Consulului General al României de la Odesa, Ucraina, ec. dr. Emil Rapcea, a creionat o nouă viziune în relaţia România-Ucraina, pe relaţia Galaţi-Odesa. De asemenea, primirea unui nou membru în cadrul Comitetului de Afaceri al organizaţiei - Camera de Comerţ şi Industrie din Cahul, Rep. Moldova, "ridică mingea la fileu" reprezentanţilor gălăţeni, în condiţiile în care Galaţi şi Cahul au, de mulţi ani, un parteneriat solid de dezvoltare comună în cadrul Euroregiunii Dunărea de Jos. În acelaşi timp, preşedintele CCIA Galaţi, Ionel Mocanu, a încheiat un memorandum de colaborare economică cu preşedintele Camerei de Comerţ Regionale a oraşului Mykolaiv, Ucraina, Igor Katvalyuk. Şi nu în cele din urmă, noul preşedinte al IBSC, primarul de Galaţi, Marius Stan, a anunţat că, în cadrul hotărârilor de a fi accesate programele de finanţare europeană, intitulat GAVIT (plecând de la ideea dezvoltării pe viitor a turismului pe Dunăre având ca punct de referinţă oraşul-port Galaţi) s-a prefigurat primul mare proiect comun pe relaţia România (Galaţi) - Bulgaria (Ruse). Acesta ar presupune accesarea unor fonduri europene pentru achiziţie de nave turistice pentru curse de croazieră pe traseul Galaţi - Silistra - Ruse, urmând ca, prin propuneri ulterioare, traseul să poată fi extins.

Ce este de subliniat ar fi faptul că reprezentanţii de pe plan local ai camerelor de comerţ, industrie şi agricultură din Galaţi, Brăila, Constanţa şi Vaslui şi reprezentanţii Zonei Libere Galaţi, Parcului Industrial şi Tehnopol din Galaţi, ai universităţilor „Dunărea de Jos” şi „Danubius” Galaţi au avut ocazia astfel să se întâlnească cu delegaţii la Adunarea Generală a IBSC, pentru a configura propunerile de proiecte viitoare cu organizaţii similare din oraşele membre.


Articole înrudite