26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Poliţiştii locali, cu mâinile legate în cazul maşinilor abandonate sau parcate pe trecerile de pietoni
Poliţiştii locali, cu mâinile legate în cazul maşinilor abandonate sau parcate pe trecerile de pietoni

În cazul autoturismelor abandonate pe domeniul public, reprezentanţii Poliţiei Locale nu au o bază legală pentru a le imobiliza şi tot ceea ce pot face este să fotografieze maşina la faţa locului, să caute proprietarul şi să îl someze. Aceeaşi situaţie apare şi în privinţa maşinilor parcate pe trecerile de pietoni, unele lăsate chiar peste noapte. Agenţii de poliţie nu pot efectua demersuri pentru ridicarea maşinii deoarece nu deţin această competenţă, iar şoferul va fi doar sancţionat în absenţă, pe baza probelor, sau în prezenţa acestuia. 

Problema a fost ridicată în cadrul Comisiei de Dialog Social care a avut loc marţi dimineaţă, de către Constantin Cojocaru, prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Patronale a Formatorilor din Transportul Rutier din România (FNPFTRR). "Dacă o să îmi spuneţi maşini că nu există maşini abandonate, vă dau doar câteva repere - luaţi Coşbucul, cap-coadă şi o să vedeţi pe stânga şi pe dreapta zeci de vehicule care stau fără pneuri pe domeniul public", a spus Constantin Cojocaru. 

Poliţia Locală are, în privinţa acestui aspect, încheiat un protocol cu Primăria Galaţi, departamentul Administraţia Domeniului Public, care arată că acesta primeşte înştiinţări de la oamenii legii şi apoi ridică autoturismele abandonate şi le depozitează în parcul Primăriei. De asemenea, mulţi dintre gălăţeni sunt înscrişi în programul Rabla şi până scapă de maşini, nimeni nu le poate imputa abandonul. Conform spuselor directorului general adjunct al Poliţiei Locale, Ştefan Mărculescu, anul acesta au fost trimise peste 30 de informări Administraţiei Domeniului Public. 

În ceea ce priveşte problema căruţelor care circulă nestingherite pe străzile oraşului deşi nu au voie, Ştefan Mărculescu a menţionat că sancţiunile nu au niciun efect dar a fost depusă o hotărâre la Consiliul Local, pentru a le permite să fie mai drastici. "Ele (căruţele - n.r.) au un traseu bine stabilit, prin zona de periferie a municipiului, dar nu respectă aceste prevederi. Avem zeci de sancţiuni contravenţionale date la unele şi acelelaşi persoane care nu au niciun efect. Practic, nu putem să le verificăm în vederea confiscării căruţei, pentru că nu avem o bază legală. Şi sunt cam aceiaşi care ne dau de lucru permanent. Acum doi ani, am procedat în felul următor: am reţinut câţiva cai  şi a trebuit să îi hrănim din toamnă până în primăvară, iar proprietarii au venit, bine mersi să ia animalul. Şi atunci, Primăria a cheltuit mai mulţi bani. Ne învârtim în acelaşi punct că baza legală lipseşte", a spus sursa citată.


Articole înrudite