27 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Proiecte de circa 100 milioane euro pot fi depuse în 2017 în cadrul schemei de ajutor pentru panificaţie
Proiecte de circa 100 milioane euro pot fi depuse în 2017 în cadrul schemei de ajutor pentru panificaţie

Valoarea totală a proiectelor ce pot fi depuse, din iulie, în cadrul schemei de ajutor pentru panificaţie, patiserie, cofetărie se apropie de 100 milioane de euro, a anunţat, joi, Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN.
Anunţul a fost făcut în deschiderea expoziţiei internaţionale GastroPan, care are loc în acest an, pentru prima dată la Sibiu.
"Vă aduc o veste bună. Pentru anul 2017, în cadrul schemei de ajutor pentru panificaţie, patiserie, cofetărie, sunt aprobaţi 70 de milioane de euro. Proiectele încep să se depună din luna iulie. (...) De asemenea, 20 de milioane de euro care au fost neconsumaţi în 2016, îi aducem tot în 2017. Aşadar ne apropiem de o cifră 100 de milioane de euro, ca să depunem proiecte", a declarat Aurel Popescu, reprezentantul brutarilor.
În PNDR 2020 România are alocată o sumă de 112,5 milioane euro pentru schema de ajutor de stat GBER "Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii pentru procesarea şi marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole" aferentă submăsurii 4.2 "Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole". Pentru sesiunea 2017, suma alocată este de 70 milioane euro, conform datelor furnizate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.
În cadrul schemei se acordă finanţare nerambursabilă de maximum 50%, şi anume între un milion şi 2,5 milioane euro/proiect în funcţie de tipul de investiţie.
Investiţiile eligibile sunt în domenii precum fabricarea îngheţatei, fabricarea produselor de panificaţie sau patiserie, a ciocolatei, condimentelor, suplimente alimentare, a berii şi care vizează, printre altele, construcţia de clădiri, instalaţii, utilaje şi echipamente identificate ca necesare prin Studiul de Fezabilitate; extinderea, modernizarea şi dotarea clădirilor unităţilor de procesare, infrastructură internă şi utilităţi, construcţii destinate procesului tehnologic: colectare — depozitare (materie primă/ produse non-agricole) — sortare — condiţionare materie primă — procesare comercializare; achiziţionarea de utilaje, instalaţii, echipamente şi mijloace de transport specializate în scopul colectării materiei prime/ comercializării produselor nonagricole în cadrul lanţurilor alimentare integrate; achiziţionare tehnologii, patente şi licenţe pentru pregătirea implementării proiectului; achiziţionare software; organizarea şi implementarea sistemelor de management al calităţii şi de siguranţă alimentară, dacă sunt în legătură cu investiţiile corporale ale proiectului; marketing-ul produselor neagricole, creare marcă înregistrată/ brand — în limita a max. 5% din valoarea eligibilă a proiectului şi a 30.000 euro etc.


Articole înrudite