03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, a participat ieri la bilanţul Curţii de Apel Galaţi. Procurorul general i-a felicitat pe procurorii gălăţeni pentru că au anchetat şi terminat unele cazuri grele. În mod special a fost vorba de reţeaua de infractori compusă din farmacişti, reprezentanţi medicali şi  medici de familie care au completat reţete falsificate.
„Vreau să îi felicit pe colegii din teritoriu atât pentru cauza complexă a omorului din penitenciar, unde am înţeles că sunt 13 inculpaţi, din care 5 arestaţi, cauză aproape de finalizare, dar şi pentru cazul cu reţele falsificate. De fapt noi, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, am mai avut astfel de dosare, dar foarte rar colegii din teritoriu au abordat astfel de cazuri, considerate tabu”, a precizat procurorul general. 
10.000 de reţete au fost confiscate în acest caz iar până acum au fost audiaţi 500 de martori iar alţi 450 urmează să fie audiaţi. Este vorba de o cauză complexă, în care au fost implicaţi un reprezentant medical, două farmacii şi peste opt medici de familie. Deocamdată nu s-au făcut reţineri în aces caz. Substanţa vizată a fost un antibiotic scump iar reţetele falsificate valoarau între 50 şi 2.700 lei.
„Serviciul Investigaţii Criminale s-a autosesizat faţă de activitatea unui grup de persoane care lucrau într-o farmacie şi, în perioada august 2009-iulie 2010, completând reţete false, şi-au însuşit reţete şi bani din gestiunea unităţii. Pe data de 27 iunie 2011, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi s-a autosesizat faţă de un alt caz, în care un reprezentant medical, medici de familie şi alţi farmacişti au completat în fals reţete pe care le-au introdus la plată la Casa de Asigurări. Cele două cauze s-au conexat”, a precizat Violeta Păun, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. Irina Mogoş, procurorul de caz, a precizat care era mecanismul reţelei: „Pe numele unor bolnavi cronic, medicii de familie implicaţi emiteau mai multe reţete. Oamenii beneficiau cel mult de una dintre ele iar restul erau ridicate de un reprezentant medical, duse la farmaciile implicate şi apoi decontate la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, statul fiind prejudiciat”.
În acest caz nu s-au făcut deocamdată reţineri, deoarece mai sunt de audiat 450 de martori, toţi din mediul rural şi la care nu s-a putut ajunge din pricina vremii. În 2011 la Galaţi s-a menţinut problema numărului prea mare de dosare la prea puţini procurori. În Galaţi, un procuror are de soluţionat 2.000 de dosare.

Articole înrudite