10 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
S-a dublat numărul infecţiilor luate din spitalele gălăţene
S-a dublat numărul infecţiilor luate din spitalele gălăţene

Infecţiile căpătate în spitale, aşa numitele infecţii nozocomiale, reprezintă peste tot în lume un factor de îngrijorare iar limitarea acestora este prioritară. Din păcate, multă vreme în ţara noastră medicii care anunţau că au astfel de probleme pe secţiile pe care le conduc erau penalizaţi în loc să fie ajutaţi să le distrugă. Acest tip de infecţii poate apărea în orice spital din lume şi sunt generate de agenţi patogeni extrem de rezistenţi care pot ajunge în spital din plăgi, de la pacienţi, vizitatori sau de la personalul medical.
În 2014, în spitalele din judeţul Galaţi au fost depistate 124 de astfel de infecţii intraspitaliceşti, faţă de cele doar 52 declarate în anul anterior. „Din statistica noastră se observă o creştere, dar aceasta poate fi cauzată de doi factori distincţi. În primul rân, această mărire a numărului cazurilor de infecţii nozocomiale poate să fi apărut din cauze primare, aduse în spitale prin metodele cunoscute, dar şi ca urmare a creşterii conştientizării medicilor de a le raporta, deoarece a existat o subraportare cauzată de o teamă de repercusiuni sau malpraxis pentru cei care le anunţau”, a precizat dr. Valentin Boldea, DSP Galaţi.
Cei mai întâlniţi agenţi patogeni care provoacă infecţii nozocomiale în spitalele gălăţene sunt bacilul piocianic, care apare de la infecţii la nivelul plăgilor şi provoacă infecţii pulmonare respiratorii, şi Escherichia Coli, care provoacă tulburări digestive. Ca şi secţii, infecţiile nozocomiale apar cel mai frecvent în secţiile de chirirgie, cele de ATI şi cele de obstetrică ginecologie şi neonatologie.
„Direcţia de Sănătate Publică monitorizează nucleele epidemiologice de la nivelul fiecărui spital în parte. Se verifică dacă în aceste spitale se respectă procedura şi frecvenţa recoltării probelor din spitale şi a testării personalului medical. În anul 2013 şi în 2014 nu am avut niciun deces la nivelul judeţului Galaţi din pricina unei infecţii nozocomiale”, a precizat dr. Valentin Boldeai.


Articole înrudite