29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
"Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!", un program aşteptat în şcoli şi instituţii culturale
"Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!", un program aşteptat în şcoli şi instituţii culturale

Săptămâna aceasta toţi copiii din sistemul de învăţământ gălăţean participă la activităţi educative extraşcolare şi extracurriculare în cadrul programului numit "Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!". 

Ca în fiecare an, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a anunţat, pentru această perioadă, că în unităţile de învăţământ nu se vor organiza cursuri conform orarului obişnuit al fiecărei şcoli, actvităţile desfăşurându-se după un orar special stabilit în cadrul programului educaţional amintit. 

 

Educaţie ALTFEL în contexte nonformale

 

Tabloul general al activităţilor care pot fi organizate în cadrul programului "Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!"include: activităţi culturale, activităţi tehnico-ştiinţifice, sportive, de educaţie pentru cetăţenie democratică, pentru promovarea valorilor umanitare (inclusiv voluntariat, caritate, implicare activă în societate, responsabilitate socială, relaţii şi comunicare etc), activităţi de educaţie pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos (inclusiv referitoare la dependenţa de calculator, siguranţa pe internet), activităţi ecologice şi de protecţia mediului, de educaţie rutieră.

La Galaţi, săptămâna "Şcoala altfel" cuprinde, de asemenea, numeroase activităţi extracurriculare, pe care fiecare şcoală le-a plănuit, la nivelul fiecărei clase existând un program de astfel de activităţi: de la excursii, la vizite la muzee şi ateliere artistice, concursuri de şah sau întreceri sportive, dar şi programe speciale desfăşurate cu unităţi militare sau pe teme de circulaţie rutieră desfăşurate cu Poliţia locală sau de iniţíere în prim-ajutor cu echipajele de la SMURD.

Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, scopul acestui program este implicarea tuturor copiilor preşcolari sau elevi şi a cadrelor didactice în activităţi care să răspundă intereselor şi preocupărilor diverse ale copiilor, dar şi pentru punerea în valoare a talentelor şi capacităţilor acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul naţional. Astfel, se urmăreşte şi să se stimuleze participarea lor la acţiuni variate, în contexte nonformale. Modalitatea de selecţie a activităţilor propuse este hotărâtă la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ şi clasă în parte şi presupune implicarea atât a elevilor, a cadrelor didactice dar şi a părinţilor. În cele din urmă, proiectele şi activităţile alese trebuie să corespundă obiectivelor educaţionale specifice fiecărei comunităţi şcolare, fiind un rezultat al opţiunilor acesteia. 

 

Instituţiile de cultură gălăţene, asaltate de elevi

 

* Centrul Cultural "Dunărea de Jos" a început săptămâna "Şcoala Altfel" iniţiind elevii să încondeieze ouă în atelierul din cadrul Salonului Artelor. După vizita la Muzeul Satului "Petru Caraman", din Pădurea Gârboavele, marţi Salonul Artelor şi-a deschis uşile pentru vernisajul expoziţiei de icoană şi fotografie cu tematică etnografică şi religioasă "TRADIŢII PASCALE". Cu această ocazie a avut loc şi lansarea cărţii "Icoana pe sticlă. Istorie, Artă şi Tradiţie" în prezenţa autorului Ştefan D. Gheorghe. Atmosfera de sărbătoare a evenimentului a fost completată de programul artistic pregătit de membrii clasei de canto Muzică Populară a profesorului Mitriţa Cămară Velicu, din cadrul CCDJ.  Actvităţile pregătite pentru elevi vor continua de miercuri în atelierul de încondeiat ouă, în întâmpinarea  Sărbătorii de Paşti.

* "Biblioteca Altfel". Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” şi-a invitat cititorii - elevi să îi treacă pragul instituţiei în număr cât mai mare, în această săptămână, pentru a-i cunoaşte pe bibliotecari dar şi pentru a vedea cum funcţionează  secţiunile culturale. Copiii participă la lecturi publice, la competiţiile desfăşurate în cadrul Clubului de şah „Axis Libri” sau la cel de Go şi pot vizita expoziţia pregătită de elevi cu felicitări, icoane şi ouă încondeiate. 

* Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi participă, de asemenea, la proiectul „ŞCOALA ALTFEL” invitând elevii însoţiţi de cadre didactice şi părinţi să admire şi să se informeze cu privire la nenumăratele exponate deţinute, precum şi să intre la Observatorul astronomic. Programul de vizitare al muzeului este între orele 09.00 – 17.00. Săptămâna s-a deschis cu inedita expoziţie "Albinele şi noi" iar primii vizitatori au fost cei doi profesori care ţin ore de limbă şi cultură chineză la Colegiul Naţional "Costache Negri" (Pedagogic) şi la Facultatea de Arte, din cadrul Universităţii"Dunărea de Jos".(vezi foto)

* La Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi tinerii sunt aşteptaţi să descopere ISTORIA ALTFEL participând la activităţile special pregătite pentru această săptămână. De luni până vineri, între orele 10.00-18.00 se desfăşoară proiectul „O retrospectivă istorică a oraşului Galaţi”, proiect care vizează promovarea istoriei locale prin activităţi practice şi comunicare. În cadrul acestui proiect, cadrele didactice şi elevii pot vizita expoziţiile din secţiile Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi: Muzeul „Casa Cuza Vodă”, Muzeul „Casa Colecţiilor”, Casa Rurală „Ioan Avram Dunăreanu” (comuna Suhurlui, judeţul Galaţi) şi Casa „Hortensia Papadat-Bengescu” (comuna Iveşti, judeţul Galaţi). Din program: „Istoria de lângă noi” (la Căminul Cultural „Tache Avramescu”, din localitatea Cudalbi, un proiect care vizează promovarea siturilor arheologice şi a monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului Galaţi) cu expoziţia foto-documentară „Situri arheologice şi monumente istorice din judeţul Galaţi”; „Ştefan cel Mare şi epoca sa”(grupajul de expuneri cu referire la domnitorul Moldovei, care face parte din proiectul educaţional „Muzeul şi şcoala. Ora de istorie la muzeu”); „Sărbătorile primăverii”, Ediţia a-III-a (proiectul care se desfăşoară în parteneriat cu Asociaţia Culturală pentru tradiţie, istorie şi justiţie socială „Casa Rurală Ion Avram Dunăreanu” şi Primăria comunei Suhurlui, fiind dedicat Sfintelor Sărbători Pascale); expunerea „100 de ani de la naşterea medicului şi memorialistului Crişan V. Muşeţeanu (1915 - 2006)”


Articole înrudite