29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Telefonul sună periculos! Nu vă lăsaţi păcăliţi!
Telefonul sună periculos! Nu vă lăsaţi păcăliţi!
Deşi au existat atâtea cazuri mediatizate, numărul celor care pică în plasa escrocheriilor la telefon nu scade deloc. Cum în judeţul Galaţi numai în acest an s-au înregistrat 70 de cazuri, din care doar unul a putut fi rezolvat, poliţiştii continuă o amplă campanie de avertizare a populaţiei.
Inventivitatea infractorilor nu cunoaşte limite. În ultima perioada aceştia s-au specializat pe comiterea de infracţiuni apelând la tehnologia modernă. Astfel, răufăcătorii, profitând de naivitatea cetăţenilor şi de impactul psihologic pe care o veste nefavorabilă o are asupra acestora, îi contactează telefonic sub diferite pretexte. Escrocii aleg în principal persoane credule, uşor de manipulat, care nu verifică informaţia şi urmează instrucţiunile primite. Cele mai des întâlnite modalităţi de înşelăciune sunt:
trimiterea de mesaje pe telefonul mobil, prin care posesorii sunt anunţaţi că au câştigat premii substanţiale, iar pentru a intra în posesia acestora li se solicită una sau mai multe acţiuni – de exemplu oferirea unor date personale, încărcarea unor conturi, plătirea unor comisioane; apelurile sunt efectuate în numele unor rude implicate într-un accident, produs de regulă în străinătate, urmate de convorbiri cu un presupus avocat care solicită transferul unei sume de bani într-un anumit cont pentru a ajuta ruda respectivă sau pentru a obţine diverse facilităţi.  
„Luând în calcul că înşelăciunile prin telefon au devenit o modalitate tot mai des folosită de către infractori pentru a obţine bani, cât şi efectele negative avute asupra victimelor atât din punct de vedere material, dar şi emoţional, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi implementează, în perioada iunie-august, o campanie de informare a cetăţenilor sub sloganul «Nu va lăsaşi păcăliţi», a precizat Bogdan Cojocaru, IPJ Galaţi.
Poliţiştii nu s-au limitat la a-şi transmite avertizările doar la tv sau în ziare. Au mers să se întâlnească chiar cu persoanele care fac parte din categoria ţintă a infractorilor.
În acest context, pe raza judeţului Galaţi sunt organizate activităţi preventive în special în locurile frecventate de către persoanele vârstnice, ocazie cu care cetăţenii sunt informaţi cu privire la specificul acestui gen de infracţiune, la modurile de operare folosite de către infractori, precum şi la tipul de reacţie pe care trebuie să îl aibă în faţa unor astfel de situaţii.
Pentru prevenirea înşelăciunilor este absolut necesar: să verificaţi orice informaţie prin care vi se solicită să trimiteţi bani prin terţi unor rude despre care vi se spune o poveste, de obicei impresionantă; să nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică, în niciun caz unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au; să nu daţi crezare veştilor prin care aţi fost anunţaţi că sunteţi “fericiţii” câştigători ai unor concursuri la care nu aţi participat; simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv etc.) nu presupune înscrierea automată la vreun concurs, fără consimţământul abonatului; să nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor “premii”; plata impozitelor sau a altor taxe se realizează ulterior.


Articole înrudite