01 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Autorităţile din statele membre UE sunt obligate, de sâmbătă, 16 martie, să plătească pentru bunurile şi serviciile pe care le achiziţionează în termen de 30 de zile calendaristice sau, în circumstanţe excepţionale, în termen de 60 de zile.
Sâmbătă expiră termenul până la care statele blocului comunitar aveau termen pentru a integra în legislaţiile naţionale textul revizuit al Directivei UE din 2011 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăţilor în tranzacţiile comerciale, informează un comunicat dat publicităţii marţi, la Bruxelles.
Directiva mai precizează că întreprinderile trebuie să îşi plătească facturile în termen de 60 de zile calendaristice, cu excepţia cazului în care se stabilesc intenţionat condiţii diferite şi în cazul în care termenul nu este în mod vădit injust pentru creditor.
„IMM-urilor le este deosebit de greu să-şi apere dreptul de a fi plătite la timp. Întârzierea plăţilor înseamnă pentru ele timp şi bani pierduţi, iar disputele legate de facturi nu fac decât să înrăutăţească relaţiile cu clienţii. Această cultură păguboasă a plăţilor întârziate trebuie să ia sfârşit. Este timpul ca statele membre să implementeze în legislaţiile naţionale directiva privind întârzierea în efectuarea plăţilor, oferind astfel IMM-urilor sprijinul vital de care au nevoie în aceste vremuri dificile”, a declarat comisarul european pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani, citat în comunicat.
Textul de lege mai prevede că IMM-urile au automat dreptul să solicite dobânzi pentru plăţile întârziate şi pot obţine automat o sumă minimă fixă de 40 de euro cu titlu de compensaţie pentru costurile de recuperare a sumelor. Ele pot solicita, de asemenea, compensaţii pentru toate costurile de recuperare rezonabile restante.
Rata statutară a dobânzii pentru plăţile întârziate creşte la cel puţin 8 puncte procentuale peste dobânda de referinţă a Băncii Centrale Europene, iar autorităţile publice nu au voie să stabilească o rată a dobânzii pentru plăţi întârziate sub acest prag, mai prevede directiva.
De asemenea, directiva asigură contestarea mai uşoară în instanţă de către IMM-uri a clauzelor şi practicilor vădit injuste şi mai multă transparenţă, respectiv o campanie de informare mai intensă. Statele membre trebuie să publice ratele dobânzii pentru plăţile întârziate astfel încât toate părţile implicate să fie informate, notează directiva, încurajând, pe de altă parte, ţările blocului comunitar să instituie coduri de practică privind plăţile la termen.
Noile măsuri sunt opţionale pentru întreprinderi întrucât acestea dobândesc dreptul de a acţiona, dar nu sunt obligate să o facă, precizează executivul comunitar în comunicatul citat. În unele circumstanţe, o firmă poate dori să prelungească termenul de plată cu câteva zile sau săptămâni pentru a păstra relaţii comerciale bune cu un anumit client. Noile măsuri sunt însă obligatorii pentru autorităţile publice care, potrivit CE, ar trebui să dea exemplu şi să îşi demonstreze seriozitatea şi eficienţa prin onorarea contractelor la care s-au angajat.


Articole înrudite