08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Reprezentanţii conducerii Combinatului au remis un comunicat de presă în care trag din nou un semnal de alarmă vizavi de efectele pe care le are asupra industriei şi implicit a metalurgiei schema de ajutorare acordată în cazul producătorilor de energie regenerabilă. Declaraţia de presă a celor de la ArcelorMittal Galaţi nu precizează însă ce investiţii au fost făcute în ultimul an de către Combinat în vederea reducerea costurilor cu energia electrică, şi aici ar fi fost de precizat ce se întâmplă cu instalaţia de desprăfuire de la singura oţelărie care mai funcţionează. De asemenea, în comunicat nu se spune nimic legat de faptul că în cazul în care statul va schimba shema de acordare a certificatelor verzi m producătorii industriali, şi aici ne referim la cei de la ArcelorMittal Galaţi, se obligă să oprească tăierea unor capacităţi de producţie, să facă investiţii care să conducă la un consum redus de energie şi să realizeze o anumită producţie. Reamintim că în anii precedenţi Combinatul a primit curent electric la un preţ care a fost considerat avantajos de anumite voci, printre care şi lideri de sindicat cum ar fi Gheorghe Tiber, însă acest lucru nu a condus la realizarea de investiţii consistente, nu a stopat tăierea de capacităţi de producţie şi nu a determinat stopaera punerii în practică a ordonanţelor prin care mii de siderurgişti au părăsit societatea. Liderii de sindicat, cum ar fi Gheorghe Tiber, susţin că sunt de acord ca fostul colos siderurgic să fie ajutat, dar condiţionat, actuala conducere urmând să îşi asume şi nişte angajamente.
Îngrijorare din partea ArcelorMIttal Galaţi
„ArcelorMittal Galaţi îşi reafirmă îngrijorarea cu privire la efectele negative generate de schema de sprijin acordată proiectelor de energie regenerabilă dezvoltate în România. Actualul sistem – care nu este aliniat celor din alte state membre ale Uniunii Europene – nu ia în considerare impactul asupra principalilor consumatori de energie şi i-ar putea împinge pe aceştia dincolo de limita sustenabilităţii. Suntem susţinătorii energiei regenerabile, însă aceste proiecte nu au o contribuţie proprie similară cu cea pe care o au marii consumatori de electricitate prin schemele suport. Aceşti producători de energie regenerabilă nu sunt suficient de competitivi pentru a se susţine exclusiv din veniturile avute pe bursa de electricitate. În plus, nivelul necesar de investiţii, precum şi perioada limitată de funcţionare (o treime dintr-un an) obligă ţările să implementeze mecanisme de sprijin care să le asigure rentabilitatea. În România, o centrală eoliană primeşte două certificate verzi (în valoare de 2 x 58 EUR) pentru fiecare MWh generat. Pe lângă aceasta, mai încasează şi preţul de vânzare a energiei electrice, care este de circa 40 EUR/MWh pe piaţa spot. Schemele de suport sunt finanţate în principal de marii producători industriali din România, dar şi de alţi consumatori, care sunt acum puternic afectaţi de acest tip de sprijin. O asemenea schemă suport nu este sustenabilă şi ameninţă continuitatea activităţii industriale în România. În plus, din cauză că producţia de energie regenerabilă este dependentă de factori externi (vânt, soare), este nevoie de surse suplimentare, de rezervă, pentru a garanta furnizarea sigură şi continuă de electricitate la nivelul întregii ţări. Este necesară o evaluare a investiţiilor şi a costurilor suplimentare asociate cu timpul redus de operare al acestora”, se arată în comunicatul de presă semnat de purtătorul de cuvânt al Combinatului, Dorian Dumitrescu.
Proteste la Tulcea pentru preţul energiei
Sindicaliştii de la societatea Feral au organizat vineri la Tulcea un miting prin care şi-au arătat nemulţumirea faţă de faptul că unitatea lor nu funcţionează, solicitând celor aflaţi la putere să modifice schema de acordare a certificatelor verzi astfel încât preţul energiei electrice să scadă. Acţiunea la care au participat sindicalişti din 4 judeţe a fost organizată de către liderii Cartel Alfa, din Galaţi find prezent preşedintele filialei locale, Romică Gârneaţă, împreună cu reprezentanţi ai sindicatului Siderurgistul de la Combinat, în semn de solidaritate faţă de colegii lor de la Tulcea. În cursul zilei de duminică, Liviu Dragnea, prim-vicepremierul României, urma să se întâlnească cu sindicaliştii la Tulcea, după ce va participa la alegerile pentru desemnarea conducerii PSD Tulcea. În mod paradoxal, liderii de sindicat de la Siderurgistul au preferat să participe, în semn de solidaritate, la un miting organizat de colegi de-ai lor de la Tulcea  care doresc repornirea unităţii, dar şi micşorarea preţului energiei electrice, aceştia neorganizând nimic pe plan local, şi aici ne referim la o acţiune prin care să ceară modificarea schemei de acordare a certificatelor verzi dar şi garanţii că reprezentanţii patronatului îşi vor lua anumite angajamente  în faţa guvernului
Raport ANRE: Numarul de certificate verzi acordate producatorilor de energie regenerabila va fi redus
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a realizat un raport cu privire la analiza de supracompensare a sistemului de sprijin pe 2012 a producătorilor de energie regenerabilă prin certificate verzi. În urma analizei cost-beneficiu, a rezultat că pentru a nu se ajunge la supracompensare, numărul de certificate verzi trebuie redus. Cea mai mare reducere va fi la energia solară.
„Mecanismul de revizuire a numărului de certificate rezultat în urma analizei de supracompensare se bazează pe recalcularea anuală, pe durata de aplicare a schemei de sprijin, a numărului de certificate verzi/MWh astfel încât rata internă de rentabilitate (RIR) pentru fiecare tehnologie, pentru noii intraţi, la nivel agregat, să fie egală cu valoarea RIR de referinţă rezultată din analiza cost-beneficiu stabilită la autorizarea sistemului de promovare. În cazul în care se evidenţiază o tendinţă de creştere a ratei interne de rentabilitate cu mai mult de 10% faţă de nivelul de referinţă Guvernul ar urma să reducă numărul de certificate verzi pentru tehnologia respectivă", susţine ANRE intr-un comunicat.
Potrivit ANRE, din analiza cost-beneficiu cu actualizare efectuată la nivel agregat pentru fiecare categorie de tehnologie de producere a energiei regenerabile, cu luarea în considerare a indicatorilor rezultaţi din medierea costurilor şi conform capacităţilor prognozate a fi puse în funcţiune, a rezultat că pentru a nu se ajunge la supracompensare, numărul de certificate verzi acordate ar trebui să fie următorul:
Pentru energia eoliană produsă în instalaţii noi, numărul de certificate verzi scade de la 2 la 1,5 CV pentru fiecare MWh
Pentru energia eoliană produsă în instalaţii reutilizate, numărul scade de la 2 la 1,3 CV /MWh
Pentru energia produsă în centrale hidro cu o capacitate mai mică de 10 MW, numărul de certificate verzi scade de la 3 la 2,3/MWh
Pentru energia solară, numărul de certificate verzi scade de la 6 la 3/MWh.Raportul cu privire la analiza de supracompensare a sistemului de promovare prin certificate verzi a energiei din surse regenerabile de energie pentru anul 2012, va fi publicat pe site-ul ANRE pe 29 martie.
Reducerea numărului de certificate verzi, aşa cum rezultă din concluziile Raportului de monitorizare, urmează a fi aplicată pe bază de Hotărâre de Guvern, în conformitate cu prevederile legale.
Numărul certificatelor scade, însă pe de altă parte, creşte valoarea lor în urma unei indexări care se face anual. Reamintim că ANRE a publicat în Monitorul Oficial un ordin privind indexarea valorii certificatelor verzi de  care beneficiază producătorii de energie regenerabilă. Astfel, valoarea minimă a unui certificat verde a crescut de la 28,1 euro la 28,8 euro, iar valoarea  maximă a crescut de la 57,3 euro la 58,8 euro. Aceasta ajustare se face anual în baza Legii 220/2008.
Legea 220 prevede iniţial o valoare minimă de tranzacţionare de 27 euro/certificat şi o valoare maximă de tranzacţionare de 55 euro/certificat. Însă, aceeaşi  lege permite ajustarea anuală a preţului în raport cu indicele mediu de inflaţie calculat la nivelul UE 27 de către EUROSTAT. Pentru 2012, valoarea minimă pe certificat a crescut la 28,1 euro, iar cea maximă la 57,3 euro. Pentru 2013, a fost stabilită o valoare minimă de 28,8 euro şi o valoare maximă de 58,8 euro. Trebuie precizat în România certificatele se tranzacţionează la valoarea maximă. Anul trecut, preţul mediu de tranzacţionare a certificatelor verzi a fost foarte aproape de valoarea maximă.
La începutul acestui an, impactul asupra facturii a fost de 10%. Amintind acest aspect, ministrul delegat pentru energie a afirmat că este necesară reducerea schemei de sprijin pentru regenerabile. "Trebuie să fie o modificare a schemei echitabilă pentru toată lumea. Astfel, nu vom modifica preţul minim al certificatelor verzi, dar nu mai putem susţine tariful maxim de 55 de euro pe certificat pentru că anul acesta ajungem la un total de circa 500 milioane de euro  contravaloarea acestor certificate, care se va regăsi în facturile tuturor consumatorilor. Noi nu suntem o ţară atât de bogată ca să susţinem asemenea subvenţii. Cu tot respectul pentru investiţiile în acest tip de energie curată, dar aceşti investitori trebuie să înţeleagă că, aşa cum s-a întâmplat şi urmează să se întâmple în multe state europene, şi aşa cum s-a întâmplat şi urmează să se întâmple în multe state europene, şi schema noastră trebuie ajustată într-un mod echitabil”, a declarat recentul ministrul delegat al Energiei, Constantin Niţă.


Articole înrudite