16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dumitru Costin: „Codul Muncii şi Legea dialogului social au creat 200.000 de locuri de muncă plătite cu salariul minim”
Dumitru Costin: „Codul Muncii şi Legea dialogului social au creat 200.000 de locuri de muncă plătite cu salariul minim”
Modificarea Codului muncii şi eliminarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional au generat, în cursul anului trecut, un supliment de 200.000 de locuri de muncă remunerate cu salariul minim pe economie, ceea ce implică necesitatea modificării în regim de urgenţă a Codului, dar şi a Legii dialogului social, a declarat, miercuri, liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, la întâlnirea USL cu reprezentanţii societăţii civile şi ai sindicatelor.
"Este nevoie de modificarea în regim de urgenţă a acestor două acte normative. Modificarea Codului muncii şi eliminarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional au generat în cursul anului trecut un supliment de 200.000 de locuri de muncă cu salariul minim pe economie. Asta arată clar un tip de comportament pe piaţa muncii care este în vecinătatea, dacă nu chiar în zona gri a pieţei muncii, cu consecinţe în veniturile sistemului public de pensii şi în veniturile sectorului de sănătate", a spus Costin.
În opinia acestuia, piaţa muncii reprezintă o prioritate absolută, în condiţiile în care aceasta a suferit "mutaţii" după modificarea Codului muncii şi aplicarea Legii dialogului social.
"În România, o prioritate absolută o reprezintă piaţa muncii, cu componentele sale esenţiale, începând cu elementele de reglementare ale pieţei muncii, pentru că anul trecut piaţa muncii a suferit mutaţii profunde prin apariţia noului Cod al muncii şi mai ales a Legii aşa-zisului dialog social. Pentru aceste subiecte, în cursul anului trecut, am constituit o echipă tehnică, iar în cursul lunii martie vom finaliza o analiză de impact. De asemenea, am lansat în spaţiul public două proiecte de iniţiativă legislativă pe care vrem să le susţinem împreună. Suntem pregătiţi să venim cu expertiza noastră, să o discutăm, să găsim soluţii rezonabile, sustenabile pe care să le aplicăm", a precizat şeful BNS.
El a adăugat că, tot în regim de urgenţă, este necesară o administraţie eficientă a pieţei muncii, în opinia sindicaliştilor modul anacronic în care aceasta este gestionată arată că România este departe de o viziune modernă, integrală a propriei pieţe a muncii.
De asemenea, este nevoie de politici de ocupare, în condiţiile în care aceasta a devenit una dintre marile vulnerabilităţi ale societăţii româneşti.
"Este nevoie să ne preocupăm împreună de identificarea unor măsuri sustenabile de finanţare a tinerilor pentru ocuparea tinerilor pe piaţa muncii. Avem din păcate circa 55% dintre tinerii care absolvă licee, şcoli tehnice şi universităţi care ajung în şomaj sau beneficiază de de asistenţă socială. Viitorul acestor tineri pe pieţii muncii din România este pus sub semnul întrebării", a explicat liderul BNS.
Acesta a atras atenţia că este nevoie ca membrii Opoziţiei şi reprezentanţii societăţii civile şi a sindicatelor să gândească împreună politicile de educaţie publică, pentru că reforma în educaţia publică, în opinia acestora, este un eşec, iar acest lucru se vede în produsul finit - tânărul absolvent - şi în gradul de integrare a acestuia în piaţa muncii.
De asemenea, se impune conlucrarea pentru modernizare sănătăţii publice, Costin afirmând că BNS are deja un concept pregătit pe care doreşte să-l discutăm atât cu societatea civilă, cât şi cu restul partenerilor sociali - patronatele.
"Suntem pregătiţi să venim cu expertiză în domeniul energiei, pe toate componentele sale - producţie, transport, distribuţie şi termoficare. Agricultura şi industria au nevoie de o viziune şi ştim ce trebuie făcut pe acest domeniu, din păcate nu avem interlocutorul cu care să discutăm şi să ne susţină şi să aplicăm măsurile în domeniile respective. Transporturile reprezintă un alt domeniu cu sensibilitate şi avem şi aici expertiza necesară. Considerăm prioritate pentru perioada următoare modernizarea mediului rural din România şi aici putem enumera un set de măsuri bine definite, bine aplicate, pentru că este inadmisibil ca România să fie dependentă de importul de produse agroalimentare", a spus Dumitru Costin.
Potrivit acestuia, România are nevoie şi de o administraţie publică modernă, reforma în acest domeniu neatingându-şi obiectivele.
"Este de neacceptat ca în 2012 să vedem cozi la plata taxelor şi impozitelor. Asta arată că aşa-zisa reformă a administraţiei publice, începută cu ceva timp în urmă, este departe de a-şi fi atins obiectivele. Am creat o masă de funcţionari în zona publică prost plătiţi, la cheremul conducătorilor politici şi oricând dispuşi să facă compromisuri în defavoarea legii şi statului de drept", a arătat preşedintele BNS.
În opinia sindicaliştilor, este necesar să se insiste pe dezvoltarea de politici industriale, întrucât avem încă, cel puţin pe industrie, perspectiva unor potenţiale care pot fi exploatate bine în favoarea României. De asemenea, relaţiile diplomatice ar trebui să consolideze relaţiile comerciale cu alte pieţe pe care România le-a abandonat "din cine ştie ce raţiuni".
Cultura şi sportul, sunt alte două domenii de maximă importanţă. În ceea ce priveşte sportul, investiţia în acest domeniu reprezintă de fapt o investiţie în sănătatea naţiunii, întrucât România se află pe primul loc în statisticile europene la obezitatea copiilor, la boli de inimă şi la alţi indicatori simptomatici pentru "o naţiune care din punct de vedere al sănătăţii publice merge contra curentului".
"Suntem aici cu speranţa că vom construi nişte grupuri de lucru în care vom aduce la masă fiecare dintre noi expertiza unor oameni de calitate, astfel încât să identificăm soluţii pe termen scurt şi mediu care să se aplice în regim de urgenţă în economia românească. În perioada care urmează simt nevoia identificării unor resurse umane de calitate, care să fie puse la masă să lucreze la proiecte, la iniţiative şi, mai ales, la analize de impact. Este uşor să rosteşti diverse tipuri de soluţii fără să ai în spate o analiză de impact. Este uşor să păcăleşti oamenii fără să ai în spate analize şi să vezi la ce duce această decizie. Nu suntem aici cu obiective politice", a precizat Dumitru Costin.


Articole înrudite