29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fondurile europene ar trebui să aibă în atenţie rezolvarea problemelor din economie şi nu chestiuni vagi
Fondurile europene ar trebui să aibă în atenţie rezolvarea problemelor din economie şi nu chestiuni vagi

Fondurile europene vor trebui să aibă în atenţie mai degrabă rezolvarea problemelor din economie şi nu nişte chestiuni vagi, largi, care nu au conţinut şi substanţă, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), Florin Jianu.
„În primul rând, pentru a fi accesat, un fond trebuie lansat. În ultimii doi ani, precum şi în această perioadă, nu vedem un calendar foarte clar şi asumat de lansare a fondurilor europene. În al doilea rând, încă nu se ştie forma finală a ghidurilor pentru ca IMM-urile să îşi poată pregăti documentaţia, să îşi pregătească formularistica. În al treilea rând, vedem o nouă barieră, pusă întreprinzătorilor noi, care s-ar putea ca printr-un Ordin al ANAF, care cere evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA, să nu se poată înregistra”, a precizat Florin Jianu.
Fostul ministru pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism apreciază că modalitatea de aplicare pentru accesarea fondurilor europene este o altă barieră.
„Încă nu ştim dacă se va face pe hârtie, online, conform căror formulare. Aproape nimeni nu a văzut acest sistem. Sau prea puţini, fiindcă la sfârşitul anului trecut a fost o sesiune la care au fost implicaţi foarte puţini beneficiari ai acestui instrument MySMIS. Este nevoie de o perioadă în care să te acomodezi cu el, să vezi cum funcţionează”, a spus preşedintele PTIR.
MySMIS este interfaţa de front office destinată beneficiarilor Programului Operaţional Asistenţă Tehnică. De altfel, cu o lună în urmă, Autoritatea de Management pentru Programului Operaţional Regional (AMPOR) a propus Ministerului Fondurilor Europene ca liniile bugetare ale aplicaţiei să fie organizate conform HG 28/2008 privind conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice.
„Toate aceste lucruri, bariere, nu fac decât să asistăm la ceea ce am asistat în perioada anterioară, la sfârşitul anului 2015. Toate firmele care puteau accesa fonduri europene precum şi ONG-uri sau patronate au lucrat până în ultima zi a anului. Vom risca să facem exact aceleaşi greşeli. Din programarea fondurilor 2014-2020 nu am văzut vreo îmbunătăţire în ceea ce priveşte modalitatea de aplicare, uşurinţa de a aplica”, spune Jianu.
În zona resurselor umane, Florin Jianu crede că autorităţile ar trebui să se concentreze mai mult în rezolvarea problemelor stringente din economie, ca de exemplu proiectul „Primul loc de muncă”.
„Trebuie să ajutăm tinerii să îşi găsească un loc de muncă plătind angajatorilor, de la buget, o sumă egală cu salariul de bază minim brut pentru fiecare tânăr fără experienţă pe care îl angajează pe o perioadă nedeterminată, sau cel puţin pentru un an. Vă dau exemplul domeniilor prioritare ale României - domeniul creativităţii. Ar trebui să facem un program România creativă, un program de şcoli profesionale, să susţinem învăţământul profesional şi tehnic, să facem un program de ucenicie, un program de voluntariat”, spune Jianu.


Articole înrudite