05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Guvernul a interzis firmelor care lucrează cu deşeuri industriale reciclabile să mai cumpere de la persoane fizice metale feroviare, precum şina de cale ferată, argumentând că furturile de materiale a ridicat suma pagubelor la peste 10 milioane lei şi afectează grav siguranţa circulaţiei trenurilor. Perioada de interdicţie este pentru doi ani şi poate fi prelungită ulterior prin hotărâre de guvern.
Firmele care încalcă interdicţia vor fi amendate cu sume cuprinse între 20.000 şi 40.000 lei, anularea autorizaţiei de colectare şi plata unui "tarif de despăgubire" în valoare egală cu cea a elementelor feroviare sustrase, către compania feroviară afectată. Interdicţia de cumpărare a fost introdusă printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de duminică a Guvernului. "Se interzice achiziţionarea de la persoane fizice a metalelor feroase şi neferoase şi a aliajelor acestora utilizate în activitatea feroviară, de tipul şinei de cale ferată, piese ale aparatelor de cale, contraşine, părţi componente ale instalaţiilor de siguranţa circulaţiei, cabluri de semnalizare şi telecomunicaţii feroviare, componente ale instalaţiilor de electrificare feroviare, componente ale materialului rulant şi alte asemenea", se arată în document.
Proiectul actului normativ, prezentat de MEDIAFAX în vara anului trecut, este argumentat prin numărul mare al cazurilor de furturi de materiale şi componente ale infrastructurii feroviare şi riscul ca, în aceste condiţii, să nu mai fie asigurate condiţiile de siguranţă a circulaţiei trenurilor la viteză ridicată. Documentul relevă că numărul cazurilor de sustrageri de componente ale infrastructurii feroviare, în care autorii rămân neidentificaţi în majoritatea situaţiilor, a crescut de la 562 cazuri în 2007 şi 718 cazuri în 2008 la 1.533 cazuri de furt în 2009, valoarea pagubelor majorându-se corespunzător, de la 1,29 milioane lei în 2007 şi 4,6 milioane lei în 2008 la peste 10 milioane lei în 2010.

Articole înrudite