05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Românii vin, se uită ca la muzeu şi pleacă nu cu un kilogram de legume sau fructe, ci cu un ardei capia, patru cartofi şi o legătură de ceapă. Şi asta pentru că preţurile alimentelor din magazine frizează ridicolul: am ajuns să cumpărăm cartofi sau roşii la un preţ net superior faţă de ceea ce găsim pe rafturile hipermarketurilor din Polonia sau Belgia de exemplu. Iar datele oficiale arată negru pe alb: în februarie, preţurile în România au crescut cel mai mult la nivel european.
Dacă preţurile tot cresc în ultima vreme să vedem unde sunt problemele. Oficialii români, prin vocea ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, spun că intermediarii sunt cei care scumpesc peste măsură legumele sau fructele. În plus, piaţa neagră, adică toate produsele vândute de ţărani intermediarilor fără factură, şi care sunt apoi revândute la preţuri mult mai mari, mai adaugă câteva procente bune la costul unui kilogram de cartofi sau roşii. În cazul pâinii de exemplu, unde preţul făinii are o influenţă de 70% în costul total, orice majorare de preţ la intermediar se vede imediat.
Astfel, să luăm un exemplu: dacă preţul unui kilogram de cartof pleacă de la producător cu 2 lei, în magazine ajunge chiar şi la 3 lei. Şi asta în timp ce cartofii aduşi din Germania costă 3,07 lei, iar cei din Franţa 3,4 lei. Iar distanţa înseamnă costuri suplimentare cu transportul şi cu taxele. Dar să vedem cât costă acelaşi kilogram de cartofi în Belgia. Aici, la unul dintre cele mai mari lanţuri de magazine, un kilogram costă doar 2,1 lei (în echivalent euro).
Dacă trecem la carne, aici lucrurile stau cam tot la fel: kilogramul de jambon de porc costă 16 lei în Belgia, iar la noi 20 de lei. Să nu uităm nici de peşte: somonul, o specie din ce în ce mai întâlnită în magazinele româneşti, costă circa 35 lei/kg, în timp ce în aceeaşi Belgie, kilogramul se vinde cu 28 de lei.

Articole înrudite