19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ITM Galaţi atrage atenţia asupra modificării salariului brut
ITM Galaţi atrage atenţia asupra modificării salariului brut

Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi desfăşoară, în perioada 04 decembrie 2017 - 31 ianuarie 2018, o campania de informare şi conştientizare cu privire la modificarea salariului brut în contextul transferului contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat.
Obiectivele campaniei sunt creşterea gradului de conştientizare a entităţilor care au calitatea de angajator şi folosesc forţă de muncă fără respectarea prevederilor legale, în ceea ce priveşte consecinţele sociale şi economice pe care le produce munca nedeclarată, clarificarea unor aspecte în ceea ce priveşte modul de interpretare şi de aplicare a prevederilor legale referitoare la registrul general de evidenţă a salariaţilor, în special a celor privind transmiterea în registru a modificărilor salariale rezultate din transferul contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, ca urmare a negocierii părţilor contractului de muncă şi informarea referitoare la punerea în aplicare a prevederilor art. VII din OUG nr. 82/2017 şi conştientizarea angajatorilor cu privire la iniţierea negocierii colective a contractelor colective de muncă, respectiv la negocierea colectivă a actelor adiţionale la contractele şi acordurile colective de muncă în vigoare.
"În concordanţă cu prevederile art. 5 lit. b din Legea nr. 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu dispoziţiile art. 12 alin.1 lit. A(l) din HG nr. 488/2017 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspecţiei Muncii instituţia noastră are funcţia generală de comunicare, prin care se asigură schimbul de informaţii cu autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi cu persoanele fizice şi juridice supuse activităţii de control, informarea acestora şi a cetăţenilor asupra modului cum se respectă şi se aplică prevederile legislaţiei din domeniile de competenţă.
Având în vedere necesitatea operării modificărilor salariale începând cu 1 ianuarie 2018, este utilă clarificarea unor aspecte privind modul de interpretare şi de aplicare a prevederilor legale referitoare la registrul general de evidenţă a salariaţilor, în special în ceea ce priveşte modificarea contractului individual de muncă, înregistrarea si transmiterea acesteia în registru", se arată într-un comunicat al ITM Galaţi.

Campania vizează şi Legea dialogului social

Totodată, campania de informare vizează şi prevederile derogatorii de la Legea nr. 62/2011 a dialogului social, reglementate prin art. VII al Ordonanţei de urgenţă nr. 82/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normativ, referitoare la obligaţia iniţierii negocierii colective pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
"Instituţia noastră va organiza întâlniri cu reprezentanţii entităţilor care au calitatea de angajator, din toate domeniile de activitate: societăţi comerciale,regii autonome, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, precum şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale", potrivit ITM Galaţi.
Temele abordate se referă la principalele reglementări cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea si încetarea contractului individual de muncă, prevederile legale privind timpul de munca şi timpul de odihnă, dispoziţiile legale referitoare la contractul individual de muncă cu timp parţial, coroborate cu prevederile referitoare la obligaţia angajatorului de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, punerea în aplicare a prevederilor legale referitoare la transmiterea în registru a modificărilor salariale rezultate din transferul contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, ca urmare a negocierii părţilor contractului de muncă şi punerea în aplicare a prevederilor art. VII din OUG nr. 82/2017 şi conştientizarea angajatorilor în legătură cu obligaţia referitoare la iniţierea negocierii colective pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, respectiv la negocierea colectivă a actelor adiţionale la contractele şi acordurile colective de muncă în vigoare.


Articole înrudite