05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Reprezentaţii industriei române a cărnii afirmă că vânzările le-au scăzut dramatic în ultima perioadă, nu numai din cauza crizei şi a fiscalităţii ridicate, ci şi în urma informaţiilor eronate apărute în piaţă referitoare la calitatea produselor autohtone.
"În ultima perioadă ne-au scăzut dramatic vânzările, cu circa 20 de procente, din cauza percepţiei greşite a consumatorilor vizavi de producţia şi industria românească a cărnii. Această percepţie pleacă de la faptul că acei specialişti - nutriţionişti - ştiu şi îşi spun părerea asupra compoziţiei unui produs, dar nu prezintă niciodată dovezi clare care să le susţină afirmaţiile. Mezelurile vândute pe piaţa internă nu sunt diferite de ceea ce exportăm sau de ceea ce se produce în Uniunea Europeană", a declarat, luni, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Radu Timiş, într-o conferinţă de presă.
Acesta consideră că declanşarea campaniei denigratoare asupra mezelurilor româneşti este corelată cu obţinerea acordului de a exporta în UE, începând cu anul 2012. "Imediat după succesul înregistrat la începutul acestui an referitor la reluarea exportului de carne proaspătă de porc în ţările UE a început o avalanşă de informaţii negative potrivit cărora produsele noastre nu sunt bune. Cred că deranjăm o parte din marii producători europeni din punct de vedere al competiţiei, pentru că au scăzut importurile din UE şi de la lună la lună cresc exporturile noastre pe piaţa UE", a subliniat Radu Timiş.
Potrivit sursei citate, industria de procesare a cărnii din România are în prezent 200 de unităţi agreate pentru export în UE, schimburi intracomunitare cu 18 ţări şi 20.000 de angajaţi direct şi în jur de 500.000 oameni integraţi în industrii colaterale. De asemenea, 95% din ceea ce se consumă din acestă industrie este produs românesc, valoarea pieţei fiind estimată la 1,2 miliarde de euro.


Articole înrudite