19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un proiect de ordin, aflată în dezbatere publică, stabileşte noi regului pentru obţinerea şi reînnoirea carnetului de şofer, în concordanţă cu directivele Uniunii Europene.
Astfel, persoanele cu tulburări grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acută, cu afecţiuni neurologice grave, crize de epilepsie sau alte tulburări subite ale stării de conştienta, alcoolicii şi consumatorii de droguri nu vor mai putea obţine şi nici reînnoi carnetul de şofer.
Comisia de examinare îi poate obliga pe cei pe care îi suspectează de o boală incompatibilă cu obţinerea permisului să facă un examen medical amănunţit.
Candidaţii care solicită obţinerea permisului de conducere grupa 1 (motociclete simple sau cu ataş, scutere, autovehicule cu şi fără remorcă, a căror masă totală maxim autorizată nu depăşeşte 3.500 kilograme) sunt obligaţi să efectueze un examen medical în cazul în care devine evident, la întocmirea formalităţilor necesare sau în timpul probelor de examinare pe care trebuie să le susţină înainte de obţinerea permisului de conducere, că prezintă una sau mai multe din afecţiunile medicale prevăzute în noul act normativ.
Cei care vor să obţină un permis de conducere grupa 2, profesionişti, pentru vehicule din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E sunt obligaţi să efectueze examenele medicale înainte de eliberarea permisului de conducere, dar şi de fiecare dată când reînnoiesc actul.
Persoanele care prezintă probleme în ce priveşte sensibilitatea la contraste sau suferă de diplopie (vedere dubla) nu vor putea conduce niciun vehicul, iar dacă au deja permis, acesta nu va fi reînnoit. În cazul în care comisia de examinare are motive de îndoială legate de acuitatea vizuală a candidatului, acesta va fi consultat de o unitate medicală autorizată.

Cine nu primeşte permis şi nici nu-l poate reînnoi dacă are deja

- persoanele care prezintă fecţiuni sau anormalităţi ale aparatului locomotor ce fac periculoasă conducerea unui autovehicul
- persoanele cu tulburări grave ale ritmului cardiac
- persoanele cu episoade repetate de hipoglicemie acută sau care nu sunt deplin conştienţi de implicaţiile acesteia
- persoanele cu afecţiuni neurologice grave, cu crize de epilepsie, tulburări mentale grave
- persoanele dependente de alcool sau sunt incapabile să se abţină de la consumul de alcool atunci când conduc
- consumatorii de droguri

Excepţii de la restricţii

Pot primi sau reînnoi permisul şoferii amatori bolnavi de insuficienţă renală gravă, persoanele care au suferit un transplant de organe, persoanele cu implant artificial care nu afectează capacitatea de a conduce, dar doar dacă prezintă un aviz medical autorizat şi, dacă este necesar, efectuează controale medicale periodice.
Bolnavii de epilepsie pot primi permis auto categoria 1 dacă au trecut cel puţin zece ani fără o criză şi fără administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic.
O regulă generală prevăzută în noul proiect de act normativ prevede că permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaţilor care prezintă afecţiuni ce nu sunt menţionate în aceste norme, dar sunt susceptibile de a constitui sau genera o incapacitate funcţională care poate afecta siguranţa rutieră. În cazul în care solicitarea se bazează pe un aviz medical, permisul poate fi acordat, cu condiţia efectuării de controale medicale regulate.

Noul proiect prevede că proba teoretică şi proba practică se vor desfăşura în zile diferite

Candidaţii vor intra la proba teoretică pe baza unui bon cu cod de bare, primit la intrarea în sală, valabil doar în ziua emiterii. Proba practică va putea fi susţinută atât ziua, cât şi noaptea, în localităţi sau în afara acestora. Acordarea permisului va mai depinde însă şi de cateva regului de condus ecologic. Astfel, se va depuncta turarea excesivă a motorului. De asemenea, candidaţii vor putea fi testaţi, în poligon, legat de cum controlează maşina la viteze de peste 50 de km/h. Timpul de testare practică va fi de cel puţin 25 de minute, în afara cazurilor în care vremea (ploaie torenţială, ceaţă, viscol) nu o va permite, situaţie în care probă practică va fi întreruptă.
Şoferii sunt obligaţi, potrivit noul proiect, să verifice starea tehnica a maşinii înainte de a pleca la drum.


Articole înrudite