19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Producţia industrială a crescut cu peste 6% în primele opt luni din 2013
Producţia industrială a crescut cu peste 6% în primele opt luni din 2013

Producţia industrială (serie brută) a crescut, în primele opt luni ale acestui an, cu 6,6% faţă de cea din perioada similară din 2012, susţinută de industria prelucrătoare (plus 8,1%) şi industria extractivă (plus 3,5%).
Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 5%, informează, joi, Institutul Naţional de Statistică.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (plus 11,2%), în industria bunurilor de capital (plus 11,1%), în industria bunurilor intermediare (plus 7,3%) şi în industria bunurilor de uz curent (plus 4,2%). Industria energetică a scăzut cu 4,4%.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a crescut cu 6%, datorită industriei prelucrătoare (plus 7,9%) şi industriei extractive (plus 2,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 5,5%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (plus 12%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (plus 11,5%), în industria bunurilor intermediare (plus 5,5%) şi în industria bunurilor de uz curent (plus 3,9%). Industria energetică a scăzut cu 4,2%.
În august 2013, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 15,7%, din cauza scăderilor înregistrate în toate cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare a scăzut cu 17,5%, industria extractivă cu 6,2% şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 0,6%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi la majoritatea categoriilor de bunuri: în industria bunurilor de capital (minus 28%), în industria bunurilor intermediare (minus 12,7%), în industria bunurilor de uz curent (minus 5,9%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (minus 5,3%). Industria energetică a crescut cu 0,2%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 1%, ca urmare a scăderii industriei extractive (minus 7,7%) şi industriei prelucrătoare (minus 0,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 1,5%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi în industria bunurilor de capital (minus 3%), în industria bunurilor intermediare (minus 1,1%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (minus 0,3%) şi creşteri în industria bunurilor de uz curent (plus 1,5%) şi în industria energetică (plus 1,1%).
Comparativ cu aceeaşi lună din 2012, în august 2013 producţia industrială (serie brută) a crescut cu 4,3%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (plus 5,7%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 8,2%, respectiv cu 1,9%.
Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (plus 6,6%), în industria bunurilor de uz curent (plus 6,4%), în industria bunurilor de capital (plus 4,9%) şi în industria bunurilor intermediare (plus 4,1%). Industria energetică a scăzut cu 0,6%.
Ca serie ajustată, producţia industrială a crescut cu 5,6%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (plus 8,1%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 7,6%, respectiv cu 2,7%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (plus 9,4%), în industria bunurilor de capital (plus 8,8%), în industria bunurilor intermediare (plus 6,7%), în industria bunurilor de uz curent (plus 6,5%) şi în industria energetică (plus 0,1%).


Articole înrudite