22 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Numărul total de întreprinderi din industrie, construcţii, comerţ şi servicii de piaţă a crescut anul trecut cu 4% comparativ cu 2011, în timp ce numărul mediu de salariaţi s-a redus cu 0,2%, conform datelor provizorii publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.
La finele anului 2012, sectorul industrie însuma 50.896 întreprinderi, respectiv 11,4% din totalul întreprinderilor active din domeniul economic (industrie, construcţii, comerţ şi servicii). Cea mai mare pondere a fost deţinută de întreprinderile active din cadrul sectorului „Servicii”, respectiv 40,9%.
Întreprinderile din industrie au deţinut cea mai mare pondere în ceea ce priveşte numărul mediu de salariaţi (35,8%), urmate de cele din servicii (31,6%). Mărimea medie a unei întreprinderi din industrie a fost de circa 27 de salariaţi, în timp ce în comerţ a fost de circa 5 salariaţi.
În ceea ce priveşte cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost deţinută de întreprinderile cu activitate principală de comerţ (39,9%), întreprinderile din construcţii deţinând doar 7,3%.
Valoarea adăugată brută la costul factorilor a fost obţinută în 2012, în proporţie de 42,7% în industrie, 8,3% în construcţii, 17,9% în comerţ şi 31,1% în servicii.
Structura investiţiilor în cadrul sectoarelor se prezintă astfel: industrie 45%, construcţii 21,3%, comerţ 10,7% şi servicii 23%.
Rezultatul brut al exerciţiului a înregistrat valori pozitive (profit) în industrie, comerţ şi servicii, sectorul „Construcţii” fiind singurul care a înregistrat valori negative (pierderi).


Articole înrudite