29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Comisia Europeană (CE) a anunţat miercuri că, din motive de austeritate, are în vedere pentru 2014 o reducere cu 4% a plăţilor directe destinate agricultorilor, relatează AFP citând un purtător de cuvânt al CE.
Ajustarea nu se va aplica în cazul României, Bulgariei şi Croaţiei, întrucât aceste state nu primesc încă întregul cuantum al plăţilor directe.
Reducerea, anunţată în principiu de către CE în luna martie, va permite realizarea unor economii în valoare de 1,47 miliarde de euro.
Măsura, legată de „disciplina financiară”, a fost determinată de rigoarea impusă în bugetul multianual al Uniunii pentru perioada 2014-2020, ce prevede o reducere cu 12% a fondurilor alocate pentru Politica Agricolă Comună (PAC), acestea fiind plafonate la suma de 373,2 miliarde de euro. Pentru 2014, a fost stabilit un plafon de 41,59 miliarde de euro pentru solicitările referitoare la 2013.
Numai primii 2.000 de euro dintr-un ajutor nu vor fi afectaţi de reducere, această variantă fiind cea acceptată de Parlamentul European şi de miniştrii agriculturii. Comisia a propus iniţial o reducere de 5%, dar care să se aplice numai pentru sumele ce depăşesc primii 5.000 de euro acordaţi ca subvenţie.
Comisia încă mai poate să propună Consiliului revizuirea acestui procent de 4% în cazul în care, până la sfârşitul lunii octombrie, se vor modifica şi previziunile pentru anul viitor legate de plăţile directe şi de măsurile care vor fi luate pe respectiva piaţă.


Articole înrudite