01 IUNIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Producţia industrială a crescut în primele nouă luni, faţă de aceeaşi perioadă din 2012, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7%, respectiv 6,2%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Creşterile din perioada menţionată au fost susţinute de industria prelucrătoare, care a urcat cu 8,5% în serie brută şi cu 8% în serie ajustată, şi de industria extractivă, care a crescut cu 3,2% în serie brută şi cu 2,8% în serie ajustată. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,9% ca serie brută şi cu 4,6% ca serie ajustată.
Şi pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri, atât ca serie brută, cât şi ajustată. Astfel, industria bunurilor de folosinţă îndelungată a urcat cu 11,5% ca serie brută şi cu 11,7% ca serie ajustată, industria bunurilor de capital cu 11,1% ca serie brută şi 11,6% ca serie ajustată, industria bunurilor intermediare cu 7,9% ca serie brută şi cu 6,3% ca serie ajustată, iar industria bunurilor de uz curent a crescut cu 4,5% brut şi cu 4,4% ajustat. În schimb, industria energetică a scăzut cu 3,6% ca serie brută şi cu 3,4% ca serie ajustată.
În septembrie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, producţia industrială a crescut cu 10% ca serie brută şi cu 7,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (11,3% şi, respectiv, 8,3%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (2% şi, respectiv, 0,1%). Industria extractivă a scăzut cu 1% ca serie brută şi cu 0,9% ca serie ajustată.
Raportată la august, în septembrie, producţia industrială a crescut cu 19,5% ca serie brută şi cu 2,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, datorită creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare (22,8% brut şi 1,5% ajustat) şi în industria extractivă (6,1% brut şi 5,9% ajustat). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,3% ca serie brută şi cu 1,1% ca serie ajustată.

Articole înrudite