28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ultimul studiu Erste Group referitor la Europa Centrală şi de Est, denumit Savings Barometer, a fost publicat luni şi arată că economisirea este importantă pentru mai bine de trei sferturi dintre cetăţenii regiunii.
"Faţă de anii trecuţi, economisirea banilor a devenit mai importantă pentru oamenii din ECE. Aceasta este o veste bună, deoarece europenii au datorii mici şi ajută la sporirea lichidităţilor în sectorul financiar", a declarat Martin Skopek, şeful de retail al Erste Group.
Cetăţenii est europeni pun bani la ciorap. Două treimi dintre cehi, slovaci, ungari, români, croaţi şi sârbi economisesc imediat ce au la dispoziţie o sumă pe care o pot plasa deoparte. Cei mai mulţi oameni intervievaţi au spus că economisesc pentru a avea un plan de urgenţă, pentru pensie, pentru achiziţii imobiliare sau renovarea casei.
Polonezii şi slovacii sunt campioni la economisire, punând deoparte 15%, respectiv 12% din veniturile lor nete lunare, urmaţi de austieci, germani şi cehi, cu 9%. În comparaţie, britanicii economisesc doar 7%, chiar dacă veniturile lor sunt absolut stabile.
Trei sferturi dintre cetăţenii ECE sunt îngrijoraţi cu privire la faptul că monedele ţărilor lor s-ar putea deprecia şi banii economisiţi vor valora tot mai puţin în viitor. Trei sferturi dintre polonezi, austrieci şi germani sunt neliniştiţi cu privire la inflaţia în creştere şi diminuarea puterii de cumpărare.
Doar 20% - 30% dintre cetăţenii Europei Centrale şi de Est sunt mulţumiţi de sumele economisite, faţă de 50%, procent înregistrat în rândul austriecilor şi germanilor. Ucrainienii, sârbii şi ungarii sunt cei mai nemulţumiţi. Această percepţie este sincronizată cumva cu situaţia financiară a oamenilor. În timp ce austrieci şi germanii cred că au venituri bune, doar 16% dintre cetăţenii ECE sunt mulţumiţi de situaţia lor financiară. 40% o consideră "aşa şi aşa".
În termeni nominali, precizează Erste, germanii conduc topul economisirii (178 euro pe lună), urmaţi de austrieci (164 euro pe lună), slovaci (93 euro pe lună) şi cehi (78 euro pe lună). Barometrul arată că ungurii, ucrainienii, sârbii, croaţii, muntenegrenii şi românii economisesc foarte, foarte puţini bani, sub 50 de euro lunar.
Cei mai mulţi cetăţeni europeni se îndatorează doar pentru a-şi cumpăra un apartament sau o casă. "Mai bine de jumătate dintre cetăţenii ECE au spus că sunt foarte atenţi când se îndatorează. Cei mai mulţi ar face acest lucru doar pentru a-şi cumpăra o casă şi apelează fie la împrumuturi bancare, fie la familie", a explicat Skopek. Totuşi, unele tradiţii esenţiale în viaţă nu trebuie să fie ignorate, din cauza lipsei banilor. O treime dintre polonezi au spus că ar contracta un împrumut, dacă ar trebui să achite o nuntă.
Peste jumătate dintre respondenţii din cele 12 ţări în care s-au desfăşurat studiul se simt insuficient informaţi financiar. Aproape două treimi dintre cehi şi slovaci aşteaptă ca copiii lor să deprindă regulile elementare ale finanţelor încă din primii ani de şcoală.
1 din 2 români consideră că este foarte important ca băncile să se implice în educarea financiară a adulţilor şi copiilor. Circa 90% dintre toţi respondenţii consideră că băncile ar putea oferi adulţilor oportunitatea îmbunătăţirii cunoştinţelor financiare şi economice.


Articole înrudite