27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, se va întâlni marţi, 23 aprilie, cu reprezentanţiii conducerii Federaţiei Solidaritatea CN Metal, care, aşa cum v-am relatat recent, au pichetat timp de 3 zile sediul Guvernului, respectiv în perioada 15-17 aprilie, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de faptul că actualii guvernanţi nu şi-au respectat promisiunea făcută atunci când erau în opoziţie, de a modifica Legea Dialogului Social şi Codul Muncii. Reamintim că aceste acte normative fost adoptate pe vremea guvernării Boc şi au stârnit nemulţumirea sindicaliştilor, care i-au acuzat pe cei aflaţi atunci la putere că au modificat legislaţia în defavoarea salariaţilor după consultarea cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene.  Promisiunea făcută de actualii guvernanţi a rămas doar la stadiul de bună intenţie, motiv pentru care circa 200 de sindicalişti, membri ai sindicatelor din întreaga ţară afiliate la federaţia respectivă, au protestat timp de 3 zile în faţa sediului Guvernului, printre aceştia aflându-se şi 4 sindicalişti de la ArcelorMittal Galaţi.
„Federaţia Solidaritatea CN Metal a solicitat celor aflaţi acum la guvernare să îşi respecte promisiunile şi anume să modifice Legea Dialogului Social şi Codul Muncii. Principalele doleanţe sunt legate de modificarea modului de obţinere a reprezentativităţii de către sindicate,  modificarea legislaţiei legată de negocierea contractelor colective de muncă la nivel de sector şi naţional şi acest lucru este cu atât mai important cu cât la ora actuală nu mai există Contract Colectiv de Muncă la nivel naţional şi nici contracte colective de muncă la nivelul unor sectoare, cum ar fi cel al metalurgiei. Din câte am înţeles, în cursul acestei săptămâni vor protesta la Guvern şi cei de la Federaţia Naţională din sectorul Neferoaselor, care au aceleaşi doleanţe”, ne-a declarat preşedintele federaţiei, Gheorghe Sora.
Potrivit actualei legislaţii, pe care guvernanţii nu se grăbesc să o schimbe decât dacă vor avea undă verde de la FMI şi Comisia Europeană, la nivelul unei unităţi un sindicat este considerat reprezentativ dacă are ca membri cel puţin jumătate plus unu din numărul de salariaţi, în timp ce legislaţia anterioară prevedea obligativitatea unui procent de 30%.
Liderul Sindicatului Liber al Siderurgiştilor de la Combinat, Ilinca Diaconu, care a fost prezentă la protest, ne-a declarat că sindicaliştii nu vor renunţa la proteste dacă întâlnirea de marţi cu ministrul delegat pentru Dialog Social nu va da roade, sindicaliştii fiind decişi să organizeze proteste de amploare mai mare.
„Am mai cerut reducerea taxei pentru energia verde, care are efecte negative atât asupra industriei, cum ar fi şi metalurgia, existând pericolul ca multe unităţi să îşi închidă activitatea, dar şi asupra populaţiei, care plăteşte şi va plăti mai mult pentru energia electrică consumată”, ne-a declarat Ilinca Diaconu.


Articole înrudite