02 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce să faci ca să nu te ia Inteligenţa Artificială prin suprindere
Ce să faci ca să nu te ia Inteligenţa Artificială prin suprindere

Inteligenţa artificială (IA) le dă multora fiori şi pare să înspăimânte guvernele din multe ţări care au început să pună limitări. Unii definesc  IA ca fiind un salt tehnologic fără precedent şi chiar ca o ameninţare la adresa creativităţii, a forţei de muncă umane şi chiar a umanităţii în totalitatea ei. 
Deşi România are privilegiul de a fi printre ţările fruntaşe în clasamentul privind cel mai rapid internet. Cu toate acestea este uimitor cum avem internet la superlativ şi nu ştim să ne folosim de el pentru a fi în pas cu avansul tehnologic din ultimii ani. Căci altfel de ce ne-am mira de capabilităţile inteligenţei artificiale?

Ne folosim, de ani de zile, de această tehnologie fără să ne punem întrebări, fără să ne intereseze. Navigaţia de pe autovehicule fără de care aproape că nu mai ştim să mergem dintr-un oraş în altul este, în mare parte bazată pe IA. Nu mai spun de aplicaţiile care ne ajută să evităm străzile cu trafic intens. Mult folositul google translate, la fel ca toate motoarele de căutare, folosesc IA. Telefoanele smart sunt pline de IA, începând de la camerele foto din telefoane care ştiu singure să aprecieze distanţa, luminozitatea, etc. Recunoaşterea vocală sau facială sunt şi ele apanajul IA. Vestiţii asistenţi digitali precum Siri sau Alexa şi chiar George (asistentul digital al unei bănci comerciale) sunt deja ”bătrâni”. Suntem deja sătui de reclamele ce ne invadează ecranele tuturor device-urilor,  care par să ne ghicească gândurile. Şi aici tot IA face treaba.  

Desigur că aţi auzit şi de algoritmii care stau la baza acordării unui credit de către o bancă. 
Algoritmi de inteligenţă artificială folosesc şi platforme precum Netflix, Amazon şi YouTube pentru a analiza obiceiurile şi preferinţele utilizatorilor şi a recomanda conţinut personalizat.
Facebook este de asemenea plin de IA. Începând de la personalizarea feed-ului de ştiri şi până la recunoaştere facială pentru a identifica persoanele din fotografiile şi videoclipurile încărcate de utilizatori.
Şi acestea sunt doar câteva exemple. Dacă ne-a fost dat fără să fim informaţi, a fost bun şi nu prea ne-a interesat. Acum, că IA ne-a fost pusă la dispoziţie să facem ce ne duce capul cu ea, ne speriem, o înjurăm, o interzicem.
Inteligenţa artificială se tot dezvoltă de 60 de ani încoace. Încă din anii '80 au fost create reţelele neuronale şi algoritmii genetici. Ne-a interesat? Nu!

Şi iată că istoria se tot repetă şi nu vrem să învăţăm nimic din ea! Aşa cum s-a spus că tipăriturile scot sufletul din om, că televizorul tâmpeşte, că internetul ne îndobitoceşte, acum se spune că inteligenţa artificială va distruge omenirea. De ce n-a făcut-o deja în timp ce noi nu ştiam de ea?
De aceea informaţia rămâne o putere! Şi dacă vrem să fim puternici, haideţi să mai citim şi ştiri de calitate. Site-ul Monitorul de Galaţi vine, de astăzi, în faţa cititorilor într-un format nou, cu un grad ridicat de siguranţă cibernetică, cu ştiri utile, verificate şi din toate domeniile de interes, precum, economie, naţional şi internaţional, regional, finaţări europene, IT şi, de ce nu, politică, administraţie, etc. Fii informat dacă vrei să nu te ia Inteligenţa Artificială prin suprindere!


Articole înrudite