17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Joc de glezne până în 2016
Joc de glezne până în 2016

Mai e un an până când se va schimba garda în administraţia publică locală şi mai puţin de un an şi jumătate până când vom avea un nou Parlament. Drept să spun, nu ştiu când au trecut trei ani... Parcă mai ieri eram cu sufletul la gură să văd cine iese primar şi cine preia frâiele judeţului... S-a schimbat ceva în aceşti trei ani? Aşa şi aşa... Pe unde în bine, pe unde în rău, pe unde mai deloc... Cert e că deja se fac pregătiri pentru următoarele alegeri şi pe mine mă cam înspăimântă ce văd că se întâmplă. 

Au început să scoată capul din cotloane tot felul de relicve demult uitate, semn că nimic nu se va schimba nici în 2016. Oportunişti şi nişte neica nimeni care nu se pricep la nimic în mod special dar cărora le place să fie ca păduchele, în frunte, se pregătesc să-şi facă loc în „politica mare”. Migratori de meserie, mulţi dintre ei au scuipat sau au lins, după caz, în funcţie de promisiuni şi interese, iar la un moment dat s-au scârbit sau s-au convins că au ales greşit şi au luat o mică pauză. Acum chipurile se reinventează, sub alte sigle, cu alţi colegi şi, cred ei, curaţi ca lacrima. Nu sunt curaţi. Au în spate un trecut politic ruşinos, dar mizează pe faptul că gălăţeanul posesor de drept de vot are memoria scurtă. 

Pe lângă „veteranii” (sună mai elegant!) din politica actuală şi „vechiturile reinventate”, pentru 2016 ni se mai pregătesc nişte specimene. E vorba de aşa-zişii patrioţi, oameni „altfel”, preocupaţi până la lacrimi de binele urbei şi al neamului, oameni cu idei, mulţi prieteni şi mult timp liber, cărora le place să se audă vorbind şi să fie lăudaţi. Ar fi încurajator dacă n-ar fi înspăimântător! Dincolo de spoiala afişată de „binefăcătorii” răsăriţi de te miri unde se află interese oculte sau, mai rău, boli psihice ascunse. Toţi se visează primari, consilieri, conducători de societăţi care numai şi numai de ei pot fi salvate... Nu ştiu, însă, nici cu ce se mănâncă administraţia, nici care sunt atribuţiile posturilor pe care le vânează... în general nu ştiu nimic altceva decât că ei în 2016 vor prelua puterea (nici nu concep un eşec!) şi vor fi pentru noi, plebea, nişte adevăraţi Mesia, fără de care Galaţiul şi ţara se vor duce de râpă. Până în 2016, însă, se antrenează de pe margine pentru asaltul asupra caşcavalului, pozează în atotştiutori şi - musai! - critici aprigi a tot ceea ce există acum. Nimic nu le place, totul le pute... dar lasă, că vin ei la putere şi va mirosi a micşunele şi totul în jur va fi ca în grădinile Edenului. Totul va fi posibil, desigur, fără specialişti, fară legi, fără bani şi fără muncă. Doar pentru că EI vor fi la putere! Să ne ferească Cel de Sus! 

Cum ziceam, ar fi trist dacă n-ar fi tragic... Unul dintre oamenii „altfel”, pe care sigur îl vor vota mulţi ignoranţi în 2016, posta zilele trecute, pe o reţea de socializare, nişte invective imposibil de reprodus. Desigur, în politică totul e permis! Dacă nu ai argumente, pentru că eşti un incult libidinos, bagă nişte înjurături... şi bifează că ai mai făcut niţică politică, ai înjurat pe cine trebuie şi ţi-ai mai atras nişte votanţi din pătura de joasă speţă. Încă vreo două din astea şi ai un post asigurat! La anul pe vremea asta vei lua loc la „masa bogaţilor” şi vei decide pentru noi toţi... 

În acest moment am tras şi eu o înjurătură în gând... nu se face s-o scriu în ziar, pentru că sunt o doamnă (una la mână) şi pentru că-mi respect meseria (doi la mână). Ei, uite... de aia n-am să intru eu niciodată în politică şi de aia n-o să ajung mare şi tare în administraţie. Las pe alţii, care au „pregătirea” necesară. Succesuri, stimabililor!


Articole înrudite