PSD Galaţi a anunţat, prin aprilie anul trecut, că a absorbit organizaţia judeţeană PMP. Numai că mai rămăseseră nişte membri răzleţi care s-au regrupat, s-au supărat pe fostul lor preşedinte Cătălin Cristache proaspăt pesedizat şi au ţipat că ei mai sunt aici, în peisajul politic gălăţean.
Iată că nu i-a ţinut niciun an că şi-au dat seama că-s cam singuratici şi aşa a venit rândul PNL Galaţi să spună că vreo ”500 de membri ai organizaţiei judeţene PMP au ales să meargă în lupta electorală de anul acesta în formula liberală”, în frunte cu preşedinta organizaţiei Cristina Costandachi. Aşa frăţie mai rar poţi vedea, căci în comunicatul PNL nu au reuşit să scrie corect numele noii colege, căci de emoţia reunirii au scris un n în plus: Constandanchi. Să nu uităm nici de absorbţia ALDE care a fost ceva firesc, căci nimeni nu s-a lăudat cu asta.
Şi uite aşa s-a creat, la Galaţi, începutul unei ecuaţii electorale: 1/2PMP+PSD = 1/2PMP+1/2PNL x ALDE.
Dar când să pornească gălăţeanul interesat de viaţa politică să facă ceva socoteli procentuale, iată că îşi aminteşte că în decembrie, la nivel naţional, s-a lansat oficial alianţa partidelor de dreapta, alternativă la PSD-PNL, formată din USR, PMP şi Forţa Dreptei. Aşadar, la Galaţi, alianţa dreptacilor politici e ca în axioma celor patru apostoli care erau trei, Luca şi Matei.
Încurcate sunt căile matematicii electorale.
Să nu uităm de AUR, care la nivel central ameninţă socotelile dreptei, dar pe la noi nici lider gălăţean nu s-a găsit, că au fost nevoiţi să trimită un consilier de pe la Bucureşti pe post de preşedinte al organizaţiei gălăţene. Apropo, câţi dintre voi ştiu cum se numeşte preşedintele organizaţiei AUR Galaţi? Cu toate că a venit special George Simion să lanseze candidatul la Primăria municipiului Galaţi, în persoana fostei independente, fostei liberale Daniela Simona Vreme, nu ştie nimeni însă cine e candidatul la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi.
Să amintim şi de SOS. Câţi simpatizanţi va rupe de la AUR partidul Dianei Şoşoacă, la Galaţi, rămâne de văzut la alegeri.
Dar cu doctrinele partidelor cum rămâne? Dar electoratul care a votat până acum cu dreapta ce va alege? PNL e în coaliţie cu PSD, PMP e absorbit de toată lumea, USR s-a aliat cu ceva liberali rebeli reuniţi sub egida Forţei Dreptei şi cu câţiva băsişti.
Să amintim şi de culori. La PSD albul este noul roşu, PNL e mai mult albastru decât galben, căci AUR e noul galben, roşu nu e nimeni ca să nu se confunde cu PSD.
Despre PPUSL ce să mai spui cu Picu Apostol Roman pe post de mini-piedone autohton, cât şi despre Partidul Conservator Democrat în frunte cu notorietăţile octogenare Eugen Durbacă şi Nicolae Bacalbaşa?
Ca să facă cu adevărat concurenţă candidaţilor PSD ar fi trebuit ca celelalte partide să fi făcut cu adevărat opoziţie în ultimii patru ani şi să îşi crească notorietatea, dar mai ales credibilitatea candidaţilor în tot acest timp. Dar se pare că opoziţia a ales să susţina PSD prin inactivitate şi dezinteres pentru comunitate timp de 4 ani, iar acum au decis să facă o campanie opărită şi plină de noroi care să ducă la dezgust pentru întreaga clasă politică.